На Рівненщині в результаті продажу прав оренди на земельну ділянку через конкурентні механізми – на земельних торгах – власник ділянки отримав у 2,5 разу більше коштів, ніж планував.

Про це повідомляє Головне управління Держземагентства у Рівне нській області за результатами земельних торгів у формі аукціону з продажу прав оренди двох земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності на території Великоомелянської сільської ради Рівне нського району у середині грудня 2014 року.

Згідно з повідомленням, у результаті продажу права оренди земельної ділянки площею 5 га для ведення фермерського господарства стартова ціна, яку запросив власник ділянки за право оренди, зросла з 3,16 тис. грн (4% від нормативної грошової оцінки) до 7,92 тис. грн, тобто у 2,5 разу.

Землевпорядна служба області наголошує, що проведення аукціонів з продажу прав оренди на земельні ділянки – вигідного як для держави, так і для бізнесу механізму передачі в оренду земельних ділянок – набуває все більшого значення.

Землевпорядники Рівне нщини, одні із перших в Україні, забезпечили проведення земельних торгів із продажу права оренди земельної ділянки сільгосппризначення площею 2,29 га вартістю 24,48 тис. гривень, при цьому стартова вартість ділянки зросла на 5 відсотків.

Загалом з початку року, виконуючи завдання Уряду щодо продажу земельних ділянок та реалізації прав оренди виключно на конкурентних засадах, фахівці органів земельних ресурсів Рівне нщини продали на земельних торгах 51 лот вартістю понад 800 тис. гривень.

Зокрема, в результаті продажу на торгах 14 земельних ділянок вартість продажу зросла в 1,2 разу та склала 358,7 тис. гривень. Право оренди на 35 ділянок було продано із загальною річною орендною платою 466,8 тис. гривень, при цьому вартість продажу зросла в 1,5 разу.

Як відомо, починаючи з 15 жовтня 2014 року, відповідно до ініціативи Уряду, надання земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для ведення фермерського господарства та особистого селянського господарства здійснюється виключно на конкурсній основі за результатами відкритих публічних земельних аукціонів.