Прикрашати будинок на Різдво живими квітами - усталена вікова традиція у багатьох країнах світу, яка набуває все більшої популярності і в Україні. Прийнято купувати квіти не тільки в декоративних цілях, але і в якості подарунка рідним і близьким. Пов'язано це і з тим, що традиційна колірна гамма Різдва включає в себе червоний і зелений кольори, і з самою символікою квітучих рослин: любов'ю і благополуччям.

Пуансетія - різдвяна зірка

pic

Пуансетія або по-науковому молочай прекрасний - вже більше двох століть є однією з найпопулярніших рослин на Різдво. На заході і в Європі пуансетія є вірною ознакою того, що прийшли різдвяні свята і широко використовується для прикраси торгових центрів, храмів, квартир і будинків. Найпопулярнішим прийнято вважати сорт, де є поєднання червоного і зеленого кольорів, які є традиційними для західного Різдва. Свою назву пуансетія отримала на честь Джоела Робертса Пойнсета, першого міністра Сполучених Штатів в Мексиці, який, будучи ботаніком, першим ввіз живці цієї рослини на територію США.

Поради по догляду за пуансетією:

При транспортуванні важливо захистити рослину від холоду, оскільки це тропічна рослина і вона не виносить навіть короткочасного переохолодження. З цієї ж причини не можна, щоб листя різдвяної зірки торкалися холодного скла. Оптимальна температура для пуансетії +18°С- +22°С, якщо температура буде занадто низькою або високою, то рослина може повністю скинути листя. Пуансетія потребує помірного регулярного поливу і добре відгукується на обприскування водою. Для поливу необхідно використовувати теплу м'яку воду, земляну грудку необхідно змочувати повністю, а залишок води з піддона обов'язково зливати. У квартирі різдвяну зірку найкраще тримати на сонячному місці без протягів і подалі від батарей опалення.

Омела біла

pic

Омела - витончена рослина, з якою пов'язано безліч різдвяних традицій, одна з яких - це поцілунок під підвішеною гілочкою омели. Ця оригінальна традиція бере свій початок в давньоскандинавській міфології, де омела була в підпорядкуванні Фрейї - богині любові, краси і родючості. Вважається, що омела розкриває свої магічні властивості саме під Різдво, приносячи в дім здоров'я, любов і достаток. Напередодні Різдва гілочками омели прикрашають вхід у будинок, декорують освітлювальні прилади та різдвяні вінки і також використовують в сервіруванні святкового столу. У природі омела живе або ж краще сказати - паразитує на гілках дерев і чагарників, де розростається в кущі кулястої форми і бере вологу і поживні речовини з дерева, на якому вона росте.

Гіппеаструм

pic

Гіппеаструм - кімнатний цибулинний вазон з величезними червоними, рожевими і блідо-жовтими квітами. У багатьох західних країнах цю рослину прийнято дарувати саме на різдвяні свята, додаючи в інтер'єр будинку нотки тепла і привітності. Квіти гіппеаструма використовують у різдвяних букетах, при оформленні інтер'єру, а також прикрашають безпосередньо саму домашню рослину, роблячи з неї мініатюрне різдвяне «дерево».

Поради по догляду за гіппеаструмом:

Перед посадкою нижню частину цибулини замочують у воді кімнатної температури на 5-6 годин, після чого цибулину висаджують в горщик з добре удобрену землею. Цибулина гіппеаструма повинна наполовину виглядати з землі. Після того, як з цибулини з'являться перші стрілки, рослину слід перенести в тепле місце з температурою +18°С-+20°С і почати поливати гіппеаструм трохи активніше, крім того можна обприскувати квітконіс м'якою теплою водою. Через 6-8 тижнів після посадки на рослині розпускаються яскраві великі квіти і починають розвиватися листочки. Як тільки гіппеаструм відцвіте, квітконоси обрізаються приблизно на половині, а в рослини починається період вегетації. У цей період його помірно поливають і підгодовують добривами 2-3 рази на місяць. Коли цибулина набереться сил, вона йде в стан «спокою» на 2-3 місяці, по завершенню цього терміну знову починає цвісти.

Шлюмбергера

pic

Шлюмбергера або різдвяний кактус, отримав свої назви завдяки своєму періоду цвітіння: з початку листопада і до кінця січня. Завдяки своїй невибагливості і тривалому цвітінню різдвянник користується популярністю у багатьох любителів кімнатних рослин, особливо в святковий зимовий період, коли так приємно додати в інтер'єр будинку яскраві фарби.

Поради по догляду за шлюмбергерою

Різдвяний кактус полюбляє півтінь і розсіяне світло і не переносить яскраві сонячні промені. Полив повинен бути рівномірним без зайвого перезволоження або пересихання. Для поливу найкраще використовувати м'яку відстояну або кип'ячену воду. Оптимальні температури для утримання різдвянника: +18°С-20°С градусів в літній період і +13°С-15°С у зимовий.

Гостролист або падуб

pic

Падуб - рід чагарників і дерев, який тісно асоціюється з Різдвом завдяки своїм яскравому зеленому листю і червоним ягодам. Як і у випадку з омелою, падуб використовували ще в Стародавньому Римі під час зимових свят, місце яких пізніше зайняло Різдво. Сьогодні гілочки гостролиста широко використовуються при оформленні святкового різдвяного столу, приміщення, як матеріал для різдвяного вінка, декоративних композицій і іноді навіть як заміна традиційній ялинці.

Падуб рідко можна зустріти в будинку або квартирі, але він відмінно приживається в саду, так як багато його видів морозостійкі, він відмінно піддається фігурній стрижці, невимогливий до грунту і добре себе почуває в найбільш невигідних світлових умовах.