Сьогодні - 40 років Рівненському Тролейбусу!

Причому, не просто 40 років, але й ювілей Найпершого Тролейбуса Рівного - єдиного, що зберігся з двадцятка йому подібних рогатих машин, долучених до урочистостей відкриття руху.

Поява нового виду пасажирського транспорту — тролейбусу було подарунком міської влади для рівнян незадовго до Нового року — 24-го грудня 1974 року. Тодішні очільники міста разом із партійним керівництвом урочисто перерізали стрічку на площі Леніна перед першим рівненським тролейбусом. Щоправда, був він, як і решта машин тролейбусного парку, рівненським лише за місцем знаходження. Бо “родом” перші тролейбуси були із Чехословаччини. Утім, як і ті в основному, що експлуатуються й нині. До слова, Рівне - чи не єдине місто в Україні, де тролейбуси марки “Шкода-9ТР” (саме ті, що були першими) возять пасажирів і дотепер.

Перших водіїв-тролейбусників запрошували з Полтави та Хмельницького. Але вже за рік з'явилися й власні кадри - 30 осіб, які навчалися у спецкомбінаті в Києві. На єдиний у грудні 1974-го маршрут № 1 виїхало 25 тролейбусів. Довжина оборотного рейсу становила 13,1 кілометра й проходила за маршрутом: мототрек - Курчатова - Відінська - Московська (Степана Бандери) - Кузнєцова (Княгині Ольги) - Ленінська (Соборна) - Коцюбинського - РЗВА. За три роки — у 1977-у — у місті діяло вже чотири тролейбусних маршрути, - діляться історичними деталями журналісти сайту ВСЕ.

Історичними фотосвітлинами перших тролейбусів поділився й рівнянин на своїй сторінці у соцмережі.



pic



pic



pic



pic



pic



pic



pic



pic