Ця тема стосується, в першу чергу, батьків, у яких в родині підростають сини. Справа в тому, що одних хлопчиків з дитинства надають самим собі: вони без особливого нагляду гуляють у дворі, пустують, б'ються хлопцями і в процесі цього всього вчаться не давати себе в образу. Інших хлопчиків, навпаки, всіляко опікають, вчать вести себе добре, не ображати інших, що не битися, не кидатися іграшками і т.д. Такі хлопчики ростуть хорошими, добрими, "правильними", але абсолютно беззахисними перед задиристими однолітками.

Якщо раптом на такого вихованого хлопчика налетять хуліганисті дворові хлопці, він, швидше за все, буде просто стояти і закривати обличчя руками, поки його будуть бити, чим доведеться. Іноді вони намагаються закликати кривдника до розуму, мляво запинаючись "Т-так не можна-я, битися недобре-о-о".

Варто один тільки раз комусь із батьків такого вихованого "хлопчика-кульбаби" побачити , як над ним знущаються інші хлопці, як тут накочує лють і злість на цих дворових хуліганів. Стає дуже боляче і прикро за свого улюбленого "хлюпика", який абсолютно не може постояти за себе і дати здачі в екстреній ситуації.

Особливо сильно від однолітків дістається тим хлопчикам і дівчаткам, які кличуть на допомогу або біжать скаржитися батькам (вчителю, бабусі, дідусеві і т.д.). Над ябеда знущаються особливо жорстоко. У них відбирають речі, обзиваються, заганяють за ріг, б'ють. На дитини починається справжнє полювання.

З цього моменту в родині вихованого, доброго дитини починається новий виток у вихованні.

Хлопчика починають наполегливо просити: "Ну, будь ти чоловіком, ну не стій як бовдур. Якщо б'ють тебе, то ти теж здачі давай!" А бідний хлопчик ніяк не може зрозуміти, чому досі битися було погано, а зараз - нормально, і про це його навіть просять.

Щоб уникнути подібних ситуацій, багато батьків віддають своїх хлопчиків в спортивні секції бойових мистецтв , де їх вчать всіляким прийомам захисту, і в разі нападу вони "в боргу" не залишаться. До речі, останнім часом такі секції все частіше відвідують дівчинки. А що, їх батьки теж не хочуть, щоб маленьку тендітну принцесу дражнили і ображали.

Але навіть якщо на секцію дитина не ходить, йому потрібно обов'язково розповісти і пояснити, що робити в ситуації, якщо його кривдять, дражнять або б'ють.

Ось чому потрібно обов'язково навчити дитину:

• Якщо тебе б'ють, тут вже не до словесних пояснень. Поки ти скажеш, що битися недобре, тобі можуть зарядити в око. Хуліганів, якщо вони вже почали махати кулаками, словами не зупинити.

• Якщо тебе б'ють - захищайся, кричи, бийся! Не знаєш бойових прийомів - просто сильно штовхай, бий, кусайся, але не дозволяй себе ображати.

• Ніколи не втікай ??від кривдників в темні провулки, парки та інші безлюдні місця. Замість цього починай голосно кричати і бігти туди, де є люди.

І, все-таки, звичайно, кращий спосіб навчити дитину постояти за себе - це віддати його на гурток з самооборони. Щоб син або дочка знали, вміли правильно давати відсіч хуліганам. Щоб могли гідно відповісти кривдникові не тільки словами, а й фізично.