Споруди без охорони – легка нажива для крадіїв. Однією з причин поширення крадіжок з церков є відсутність будь-якої охорони у більшості релігійних споруд, що робить їх легким об’єктом наживи для зловмисників.

Загальновідомо, що кожен храм наповнений іконами та іншими церковними речами, які мають не лише духовну, мистецьку та історичну цінність, а й значну матеріальну. Цей перелік цінностей доповнюють скриньки для пожертв та інші грошові кошти. Більшість церков, зокрема у сільській місцевості, розташовані досить відокремлено від інших будівель, що дає можливість зловмисникам безперешкодно проникнути до святині та викрасти цінні речі.

Яскравим прикладом ефективності охоронної сигналізації став випадок у Дубенському районі. До міліції надійшло повідомлення, що у храмі села Рачин Дубенського району спрацювала сигналізація. Правоохоронці негайно виїхали на місце події та за лічені хвилини спіймали крадія, який ховався на дзвіниці. Під час проведення досудового розслідування встановлено, що зловмисник скоїв ще чотири крадіжки з церков на території Дубенського та Радивилівського районів. Наразі чоловікові оголошено про підозру за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка).

Таким чином, завдяки кропіткій роботі багатьох правоохоронців та лише однієї охоронної сигналізації розкрито п’ять злочинів.

Міліція закликає настоятелів храмів та їх прихожан зробити все можливе, щоб обладнати приміщення культових споруд засобами охоронної сигналізації для роботи в автономному режимі або з підключенням на пульт охорони. У разі ж, якщо немає можливості встановити сигналізацію, замість неї залучати фізичну охорону, можливо, навіть із числа прихожан церкви.

Схожа ситуація складається і випадках крадіжок з магазинів, особливо перед новорічними святами. Тому, щоб не стати жертвою злочину, міліція радить власникам торгівельних закладів обладнати їх також засобами технічної сигналізації та подбати про освітлення будівель у темну пору доби.

Про це повідомили у прес-службі СЗГ УМВС України в Рівне нській області