Відповідно до Закону України від 4 липня 2013 року No406 з 2015 року набирає чинності нова редакція пункту 7 статті 3 Закону України No265/95–ВР „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” (далі - Закон України No265).

Зокрема, суб’єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій (крім електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг) та реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти), повинні подавати до органів державної фіскальної служби по дротових або бездротових каналах зв’язку електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті реєстраторів розрахункових операцій або в пам’яті модемів, які до них приєднані.

Суб’єкти господарювання, які використовують такі реєстратори розрахункових операцій, як електронні таксометри, автомати з продажу товарів (послуг) та реєстратори розрахункових операцій, що застосовуються для обліку та реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, повинні подавати до органів державної фіскальної служби по дротових або бездротових каналах зв’язку інформацію про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або в безготівковій формі, або про обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, яка міститься в фіскальній пам’яті зазначених реєстраторів розрахункових операцій.

За інформацією Державної фіскальної служби України на сьогодні Система обліку даних від реєстраторів розрахункових операцій (далі - СОД РРО) забезпечує формування та передачу до фіскальної служби звітної інформації (фіскальний денний звіт РРО) від 226 тис. персоналізованих РРО, що застосовують 110 тис. суб’єктів господарювання.

З метою виконання вимог Закону України СОД РРО доопрацьовується для забезпечення передачі та опрацювання інформації з РРО в по-чековому режимі. Тобто у СОД РРО закладається можливість отримувати, зберігати та використовувати для аналізу інформацію про обсяги продажу, відображені у кожному чеку (розрахунковому документі). Зазначене підвищить якість аналітичних даних, які використовуватимуться під час податкового контролю. З іншого боку, це дасть можливість сумлінним платникам податків відчути суттєве зменшення контролю з боку податківців.

Важливим також є те, що у СОД РРО закладається можливість здійснення громадського контролю за бізнесом, адже покупець, який отримав чек, зможе у будь-який час отримати інформацію про відображення такого чеку у СОД РРО.

Виходячи з викладеного, ДФС України закликає суб’єктів господарювання забезпечити виконання вимог Закону України No265 в частині подачі до органів фіскальної служби по дротових або бездротових каналах зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті реєстраторів розрахункових операцій або в пам’яті модемів, які до них приєднанні.

Про це повідомляют у Головному управлінні ДФС у Рівне нській області