Рясні снігопади, хуртовини і мороз... Для багатьох зима - це найгірша пора року, коли раз у раз доводиться шукати спосіб зігрітися. Деякі знаходять порятунок в теплих, громіздких речах, гарячих і навіть спиртних напоях. Однак чи правильно ми все робимо? Чи не відповідають наші дії законам фізики? Давайте в усьому розберемося.

«100 грам» для обігріву

Багато хто вважає, що випивши чарку-другу горілки, віскі, коньяку або будь-якого іншого спиртного напою, стає значно тепліше. Чи так це? Насправді, алкоголь призводить до розширення кровоносних судин, що тільки знижує температуру тіла організму. Проте в перший час, коли судини розширюються, кров приливає до поверхні шкіри, і нам, безумовно, стає тепліше. Але це лише короткочасний ефект, оскільки опісля вже кілька хвилин після прийому алкогольного напою людина буде відчувати холод.

У зимовий час алкоголь можна випити у вигляді глінтвейну, грогу та інших гарячих слабоалкогольних напоїв. Однак і тут ні в якому разі не потрібно пити багато. Одного келиха буде цілком достатньо.

Жирний бульйон і солодкий чай

Зігрітися в холодну погоду допоможуть такі гарячі напої, як жирний курячий бульйон або солодкий чай, адже жир і цукор є хорошими джерелами енергії. Випивши бульйон або чай, спочатку ми зігріваємося за рахунок температури напою, який потрапив в організм, а через деякий час починається процес окислення жирів і глюкози, що призводить до викиду енергії, яка додатково зігріває організм.

Багато тепла виходить через голову

Це не зовсім так. Насправді велика кількість теплової енергії накопичується у вигинах, наприклад ліктях, колінах, паховій області, ногах. Природно, носити шапку в морозну погоду потрібно обов'язково, щоб не підхопити менінгіт та інші захворювання. Але найголовніше - це тримати ноги і руки в теплі. У першу чергу на холоді мерзнуть кінцівки. Це пов'язано з тим, що при низькій температурі кровоносні судини рук і ніг починають звужуватися. Це захисна реакція організму, спрямована на забезпечення кров'ю життєво важливих органів. Тому, щоб не замерзнути, носіть тепле непромокальне взуття та рукавички. Це врятує вас від втрати значної частини тепла.

Паління на морозі

Багато хто вважає, що подібно алкоголю паління також допомагає зігрітися. Тут механізм дії багато в чому схожий з алкоголем. Нікотин сприяє розширенню кровоносних судин, що спочатку дає нам відчуття тепла, а через кілька хвилин ми відчуваємо холод.

Застуда через холод

Застуда і грип - це вірусні захворювання, і тому тільки через холод вони не виникають. За великим рахунком, захворіти застудою або на грип можна і влітку, але відбувається це рідко. Вся справа в тому, що переохолодження, а також різкі перепади температур знижують імунну систему людини, і він стає більш вразливим перед вірусними інфекціями. Крім того, взимку ми багато часу проводимо в закритих погано провітрюваних приміщеннях, де скупчуються віруси, що атакують нас.

Імбирне печиво

Ще з давніх часів імбир використовується для лікування застуди, грипу і шлункових захворювань. Численні дослідження показують, що імбир здатний підвищувати температуру тіла, що й допомагає людині зігрітися. Тому в зимовий час багато їдять імбирне печиво. Зігрітися також можна за допомогою гострих страв. Перець і імбир посилюють кровообіг у внутрішніх органах, що підвищує температуру тіла і не дає нам охолонути.

Рівне дихання

Як відомо, велику кількість тепла організм втрачає через легені. Для того, щоб максимально затримати тепло, потрібно практикувати рівне і спокійне дихання. Якщо це вам не допоможе, то можете спробувати інший спосіб: вдихайте повітря обома ніздрями, а видихайте - однією, при цьому затиснувши одну ніздрю рукою. Кілька хвилин такого дихання допоможе вам трохи зігрітися і потренувати серце.

Джерело: likar.info