Про це заявила прес-служба Рівненської єпархії

"Останнім часом, бачачи поступовий перехід православних парафій з УПЦ Московського патріархату до юрисдикції Української Православної Церкви Київського патріархату, прихильники першої намагаються зупинити цей процес власними вигадками і брехнею.

Так, 26 грудня 2014 року на офіційному сайті УПЦ МП з'явилася інформація про те, що нібито в селі Птича Дубенського району та селі Бадівка Острозького району «розкольниками було захоплено два храми». У зв’язку з цим прес-служба Рівне нської єпархії УПЦ КП, з благословення архієпископа Рівне нського і Острозького Іларіона, надає офіційний коментар щодо вищезазначених подій.

Перш за все нагадуємо, що громада УПЦ МП на честь Успіння Пресвятої Богородиці села Птича Дубенського благочиння та громада УПЦ МП на честь святої рівноапостольної Марії Магдалини села Бадівка Острозького благочиння більшістю своїх голосів перейшли в юрисдикцію Української Православної Церкви Київського патріархату.

До сьогоднішнього дня парафіяльні храми вищезазначених громад були опечатані, через що вони не мали можливості звершувати свої богослужіння. З дня на день відкладалося розв’язання цієї проблеми, однак справа постійно гальмувалася. Такі дії обурили людей і тому громада прийняла рішення відчинити свої законні храми. Наголошуємо, що на момент відкриття храмів у с. Птича та у с. Бадівка духовенства Рівне нської єпархії УПЦ КП не було. На запрошення громад вони прибули пізніше для звершення богослужінь.

Також відзначаємо, що громади сіл Птича та Бадівка свої храми не захоплювали! Храми як належали, так і належать людям, які проживають в цих селах і є їх парафіянами. Відповідно до Конституції та Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», кожна релігійна громада має право вільно обирати своє підпорядкування тому чи іншому релігійному центру. У даному випадку громада УПЦ МП на честь Успіння Пресвятої Богородиці села Птича Дубенського благочиння та громада УПЦ МП на честь святої рівноапостольної Марії Магдалини села Бадівка Острозького благочиння законним чином вийшли з підпорядкування УПЦ Московського патріархату та увійшли в підпорядкування УПЦ Київського патріархату.

Рівне нська єпархія УПЦ КП і надалі відкрита до конструктивного діалогу та співпраці задля утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви. Ми хочемо, щоби всі непорозуміння між Церквами двох патріархатів вирішувалися не через міжконфесійне протистояння, а шляхом діалогу.

Віримо, що завдяки єднанню наших зусиль відбудеться припинення ворожнечі серед православних українців, будуть досягнуті мир і єдність нашого народу, а також будуть здійснені реальні кроки з утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви".