Піротехніки ДСНС України отримали від ОБСЄ сучасне захисне обладнання для проведення гуманітарного розмінування.

Одним із пріоритетних напрямків діяльності Державної служби України з надзвичайних ситуацій є виконання робіт, пов'язаних із знешкодженням вибухонебезпечних предметів на території країни. Проте, якщо раніше піротехніки Служби порятунку виявляли та знешкоджували лише боєприпаси минулих війн, то у зв’язку з проведенням на Сході України антитерористичної операції, піротехнічні підрозділи розпочали роботи зі знешкодження сучасних та особливо небезпечних боєприпасів. Питання оперативної та безпечної роботи піротехніків та екіпірування їх сучасними засобами захисту під час роботи на звільнених територіях східних регіонів є нині досить актуальним.

Саме тому, сьогодні, 30 грудня, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Посол Верба Вайдотас зустрівся з Головою ДСНС України Сергієм Бочковським аби передати піротехнікам ДСНС України захисне обладнання для проведення операцій з гуманітарного розмінування. Це спеціальні бронежилети та шоломи для захисту персоналу, який займається виявленням та знешкодженням вибухонебезпечних предметів: 50 бронежилетів IV класу, 60 захисних шоломів III А класу та 5 персональних портативних комп’ютерів у комплекті з програмним забезпеченням, що допоможе впровадити пілотний проект системи управління інформацією у протимінній діяльності (IMSMA).

За словами Голови Служби Сергія Бочковського, Служба порятунку співпрацює з ОБСЄ починаючи з 2005 року. З цього часу було реалізовано 4 спільні проекти. Піротехнічним підрозділам було передано понад 60 приладів для пошуку вибухонебезпечних предметів, понад 200 комплектів засобів бронезахисту для піротехніків, а також системи зв’язку і гідрокостюми для підводного розмінування. Впродовж 2014 року реалізовано три спільні проекти у галузі виконання робіт з гуманітарного розмінування території та водних акваторій України від вибухонебезпечних залишків війн.

“Піротехнікам суттєво допомагає використання матеріально-технічних засобів, що отримані від ОБСЄ у якості технічної допомоги, зокрема засобів захисту піротехніків та пошуку вибухонебезпечних предметів. Особливо важливою для нас така допомога є нині, коли наші піротехніки, ризикуючи власним життям, знешкоджують спеціально встановлені сепаратистами боєприпаси. Тому ми щиро вдячні ОБСЄ за багаторічну плідну співпрацю, надану технічну допомогу, яка сприяє виконанню комплексу заходів з розмінування та забезпечення безпеки людей, та сподіваємося на подальше продовження співробітництва”, - зазначив Сергій Бочковський.

У свою чергу, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Посол Верба Вайдотас зазначив, що співпраця з ДСНС України триває вже досить тривалий час і за цей період були реалізовані проекти, що вже допомогли мінімізувати ризики для населення від вибухонебезпечних предметів.

“Наразі спільно з українськими рятувальниками ми реалізовуємо проект «Розвиток національного потенціалу з управління загрозами від забруднення вибухонебезпечними залишками війн і боєприпасами в Україні». Його метою є впровадження системи управління інформацією в протимінній діяльності (ІМSMA) в Україні. Сьогодні ми передали ДСНС України обладнання, яке дасть змогу підвищити можливість піротехнікам управляти ризиками і загрозами населенню та інфраструктурі від вибухонебезпечних предметів, а також дозволить оптимізувати збір та обробку інформації стосовно місць розташування боєприпасів і проведення заходів щодо їх знешкодження”, - повідомив Верба Вайдотас.

Нагадаємо, що у рамках реалізації проекту «Розвиток національного потенціалу з управління загрозами від забруднення вибухонебезпечними залишками війн і боєприпасами в Україні» між ДСНС України та Координатором проектів ОБСЄ в Україні протягом 2013-2014 років експертами Женевського міжнародного центру гуманітарного розмінування та ОБСЄ проведено семінар та тренінг щодо використання системи управління інформацією з протимінної діяльності IMSMA.

Під час вказаних заходів було досягнуто домовленостей щодо подальшої співпраці ДСНС України з Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Женевським міжнародним центром гуманітарного розмінування, а також стосовно впровадження в Україні на базі територіальних підрозділів ДСНС України системи IMSMA.

Крім цього, фахівцями Женевського міжнародного центру гуманітарного розмінування центру здійснено підготовку фахівців ДСНС України та проведено їх атестацію із складанням іспитів для визначення рівня знань у користуванні системою IMSMA. За результатами іспитів 3 фахівцям ДСНС України надано сертифікати рівня «адміністратор системи» та 2 – «користувачі системи», що дозволяє розпочати пілотний проект системи IMSMA на базі чотирьох територіальних підрозділів ДСНС України, зокрема: ГУ (У) ДСНС України у Рівне нській, Одеській та Кіровоградській областях, а також Навчальний центр ДСНС України. Про це повідомили у прес-службі ДСНС України