У Рівненській області вперше за останні роки спостерігається позитивна динаміка щодо збільшення площ орендованих земельних ділянок, кількості договорів оренди сільгоспугідь, укладених між аграріями і власниками земельних паїв, та розміру орендної плати. Про це повідомляє Головне управління Держземагентства в області.

У 2014 році загальна сума виплат згідно з укладеними договорами оренди землі сягнула 175,5 млн гривень. Це, на 13,5 млн грн перевищує нарахування 2013 року.

Крім того, порівняно з минулим роком кількість укладених договорів оренди земельних ділянок в області збільшилася на 5 тисяч і в цьому році становить 94,2 тисячі. Найбільшу кількість договорів оренди земельних паїв в області укладено у Радивилівському – 14 тис., Млинівському – 13 тис. та Дубенському районах – 12 тисяч. Площа переданих в оренду земель збільшилася на 8,6 тис. га і налічує 225,1 тис. га, або 36,9% від усіх розпайованих сільськогосподарських земель.

Зокрема, найбільші площі орендуються у Млинівському – 38,2 тис. га, Радивилівському – 34,8 тис. га та Дубенському районах – 29,9 тис. гектарів. Договори оренди укладені переважно на 4-5 та 6-10 років. Їх кількість становить 45,6 тис. та 28,1 тис. договорів відповідно.

Довідково: Договір оренди землі – це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.