Впродовж 2014 року публіцистом міг стати будь-який користувач соцмережі. На своїх сторінках журналісти, письменники, поети та звичайні таксисти чи лікарі писати враження від подій, які відбулися на Майдані. Найкращі тексти «вилізли» із Інтернету на сторінки друкованих книг.

1. «Євромайдан. Хроніка відчуттів» (40 грн)



pic

Упорядником книги виступив письменник Василь Карп’юк.

“По суті, кожен есей – це реакція письменника на ту чи іншу подію. Для того, щоб читач не губився, в кінці видання подаємо хронологію основних етапів Євромайдану, де можна простежити розвиток, затишшя і піднесення протестів аж до повалення режиму Януковича”, – зазначив він.

Варта уваги і обкладинка, автором ідеї якої виступила Оксана Галушка. На фото дівчина із зав’язаними очима зашиває український прапор червоною ниткою.

2. «Євромайдан. Лірична хроніка» (21 грн)



pic

Коли люди пережили шок від перших кривавих подій, гнів помсти й холоднокровність оборони, — почалося глобальне структурне осмислення нової дійсності. Поезія — це перші спроби зрозуміти, що відбулось.

Автори текстів: Маріанна Кіяновська, Евгения Бильченко, Тетяна Власова, Марина Падалко, Катерина Калитко, Ульяна Кривохатько, Борис Херсонский та інші.

3. Оксана Забужко «Літопис самовидців: дев’ять місяців українського спротиву» (128 грн)



pic

"Літопис самовидців: дев’ять місяців українського спротиву" - це – українська історія від листопада 2013-го до липня цього року, складена із записів у соцмережах та блогах. Усього до антології потрапили близько двох сотень текстів 150 авторів, більшість з яких кияни. Понад сотню авторів збірника "Літопис самовидців", серед яких як відомі літератори, блогери, журналісти, так і анонімні мережеві «ніки», об’єднує одне: всі вони були живими свідками й учасниками найдраматичніших подій новітньої української історії, і всі їхні думки й почуття, оцінки й пошуки смислів зафіксовано в режимі «включеного спостереження».

4. Христина Лукащук «Казка про Майдан» (50 грн)



pic

Зараз у багатьох виникає питання: як говорити з дітьми про драматичні події, які пережила наша країна, відстоюючи прагнення людей жити в оновленому суспільстві. Про Майдан було і буде багато видань. А це – книга для маленьких, які все бачать, розуміють і по-своєму сприймають.

«Казка про Майдан» перша спроба говорити з малими дітьми про складні речі виражальними засобами казки. Автор – Христина Лукащук – створила не лише тест, а й дуже символічні, сповнені архетипів та глибинних сенсів, малюнків. А ікона, що на обкладинці, яку намалював Роман Зілінко, буде дітям служити ще й оберегом.

5. Крістіна Бердинських «Є люди» (52 грн)



pic

Ця книжка – блог-щоденник з Інтернету, який автор розпочала під час Євромайдану. Журналістка Крістіна Бердинських, поспілкувавшись 1 грудня на Банковій із двома медичними волонтерами, написала першу історію про них на своїй приватній сторінці у соцмережі. Коли на Банковій пішов газ, ці хлопці побігли надавати швидку допомогу.

Автор щодня зустрічала на Майдані таких прекрасних людей, як ці медики. Скромних і водночас упертих і відчайдушних, із різним рівнем доходів та освіти. Хтось із Заходу України, хтось зі Сходу. Чомусь мас-медіа звертали менше уваги на звичайних людей, а саме вони були енергією та духом цих подій. 20 грудня Крістіна створила Facebook-сторінку «Єлюди-maidaners», де почала публікувати історії про майданівців та їхні фото, зроблені камерою мобільного телефону. Вона розмовляла із заможними бізнесменами, які постачали на Майдан дрова й шини, із будівельниками, студентами, волонтерами, координаторами гарячих ліній, із тими, хто працює на кухнях, живе у наметах, художниками, музикантами, культурними діячами. У січні-лютому сотні волонтерів перекладали ці розповіді на 17 мов. Люди хотіли, щоби світ дізнався, хто насправді стоїть на Майдані. У щоденнику «Єлюди» є записи про смерть і поранення, біль і сум, але також про взаємодопомогу, силу й мужність, натхнення й любов. Дуже хочеться, щоби ці історії залишилися не тільки в Інтернеті, а й у пам’яті читачів цієї книжки.

6. Дмитро Савченко «Маятник революції» (20 грн)



pic

На першій сторінці книги зазначено, що усі кошти від продажу книги будуть спрямовані на потреби українських добровольчих батальйонів та політв’язнів. Власне, і автор збірки сам ще донедавна перебував за ґратами і частина текстів, що пропонуються читачеві, була написана Дмитром Савченком в умовах тюрми. Напевно, саме тому і його поезія, і проза пронизані відчуттям болю, несправедливості, але в той же час в них відчувається абсолютна нескоримість духу і віра у перемогу.

Зміст більшості текстів, зібраних в «Маятнику революції», доволі радикальний. Але це зовсім не дивно, адже події, свідками яких ми опинилися, вимагають від нас саме таких послідовних, рішучих і стрімких дій. «Дія» ̶ ключове поняття книги. Чи відчує читач певну спорідненість із думками, які в ній представлено, або ж якісь моменти викличуть відразу – не важливо. Все викладене однозначно провокує до дії, і це є головною ідеєю цього доволі невеликого за об’ємом, але концентрованого за суттю видання.

7. «Повстанська абетка» (200 грн)



pic

“Повстанська Абетка” — культурний, благодійний проект, ініційований художницею Поліною Мороз, та студією LLIWELL studio of creation.

У проекті взяли учать 23 українські художники, що проілюстрували Абетку. В ній відтворено події минулої зими, очима сучасних митців, які приймали безпосередню участь в революції. Метою видання є збереження національної пам’яті в художніх образах сучасників подій.

Отримані кошти будуть направлені на забезпечення потреб маленьких дітей, що втратили батька, під час кривавих подій на Майдані. Це 22 дитини дошкільного віку.

Гроші для надання послуг будуть перераховані через координаційний центр допомоги постраждалим на Майдані “Родина Майдан”.

8. «Борітеся - поборете! Поетика революції» (90 грн)



pic

До книги увійшли вірші поетів різних поколінь, поєднаних однією ідеєю - боротьбою за незалежність, свободу і соборність України. Поетичні рядки сповнені туги за полеглими в нерівному бою, і разом з тим, світлої віри в перемогу, нездоланність нашого народу. Світлини з Майдану проникливо відтворюють усю палітру буремних протистоянь.

9. Олег Виноградов «Слово Майдана» (150 грн)



pic

Збірка складається зі ста оповідань учасників і очевидців. Це спогади представників майже всіх служб, підрозділів, напрямків і рухів Майдану. Кожен майданівський день, кожну подію, кожен штурм герої книги бачили по-різному.

10. Антін Мухарський «Майдан. (Р)Еволюція духу» (55 грн)



pic

Видання розраховане на коло читачів, яким цікава контраверсійна точка зору на українську історію, політику і культуру. Великий повно кольоровий альманах і книга – це калейдоскоп, в якому зібрані відверті й критичні погляди на Українську революцію 2013-14 рр., емоції без купюр і деталі, що залишились за кадром медіа. Це все є частиною масштабного мистецько-культурологічного проекту, до якого також входить однойменний документальний фільм, присвячений подвигам рядових бійців, волонтерів, медиків і громадських активістів Майдану.

Публічні інтелектуали, громадські діячі, філософи, історики, письменники, художники, герої й очевидці революційних днів української історії в щоденниках, есе й ексклюзивних інтерв’ю розповіли про темний і світлий бік Майдану, версії причин і наслідків, «білих плям» і таємничих збігів у подіях листопада-лютого 2014 року.