Дідух – це традиційна різдвяна прикраса, якою прикрашалось помешкання на усі свята. Вважається, що це різдвяне дерево є оберегом, що захищає оселю від злих духів, і приносить в оселю затишок, святковий настрій, добробут, мир та злагоду.

Заноситься до хати дідух 6 січня на Святвечір і стоїть аж до Водохреща, 19 січня. Ставити дідуха потрібно в найкращому кутку оселі. Викидати різдвяне дерево не можна, його обмочують, зерно висівають у землю, а солому спалюють.

Дідухи бувають різної величини, триногі або п'ятиногі. Виготовляються їх із необмолочених колосків жита, пшениці чи вівса. Прикрасити його можна будь чим, наприклад волошками, калиною, різними стрічками.

Зробити самостійно дідуха не тяжко. Наприклад, для невеличкого дідуха достатньо до 20 колосків.

Солому і колоски замочіть на 15-20 хвилин у гарячій воді. Вони мають стати м’якими й еластичними.

Є кілька видів “дідухів”. Найпоширеніший - у вигляді року. Тобто є чотири яруси - пори року. У кожному з них по три відгалуження - місяці. Кожен місяць складається з чотирьох зв'язок по сім колосків, які символізують тижні та дні, - каже пан Осадца. - Традиційно використовують чотири види злаків - по окремому для кожної пори. Щодо самої суті “дідуха”, то є декілька трактувань.

Одне з них - “дідух” символізує дохристиянське, а можливо і дослов'янське світобачення. Його основа - світ померлих. Стовбур - світ живих, наш світ, гілки - “світ богів”.

Нам знадобляться колоски жита, пшениці або вівса:



pic

Перев'язуємо у пучечки відібрані і підготовлені колоски (число їх у кожному пучку має бути кратним 7):



pic

Вибираємо найтовстіший з них, який буде головою, прив'язуємо навколо нього три менших пучка ось так:



pic

Ще п'ять найкоротших пучечків прив'язуємо на нижній ярус:



pic

Тепер залишилось підрівняти низ дідуха та сформувати три ноги.

Не забудьте про бабу :)

Має вийти ось так:



pic

pic

За матеріалами: http://ms-finti.livejournal.com