Днями у Міністерстві культури заявили – пам'ятники радянської доби підлягають демонтажу. Знесення культурних цінностей, які всіляко вихваляли діячів тоталітарного комуністичного режиму підтримають на офіційному рівні, заявив віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко. Ми пройшлись вулицями Рівного й дослідили, чи збереглись ще у нашому місті пережитки радянської епохи, які згодом можуть вилучити з історії міста.

1. Дубенське військове кладовище – на території меморіалу знаходяться могили загиблих у роки світових війн солдат, бійців Червоної армії, братські могили солдат російської армії, радянських бійців та польських вояків. Вхід до кладовища «обрамляють» дві стели, на яких досі висять герби Радянського Союзу, така ж символіка зустрічається й на могилах вояків.



pic

2. Стела героям Сталінграду поблизу Залізничного вокзалу – одна з візитівок Рівного, адже пам'ятник розміщено напроти виходу з вокзалу. Наразі стелу, приурочену героям Сталінграду, які захищали це місто під час Другої світової війни, хочуть присвятити загиблим на Майдані.



pic

3. Погруддя Олеко Дундича відновили кілька років тому. У міському парку досі розміщений пам’ятник, який вшановує пам’ять кавалериста Червоної армії. Хоч історія стверджує, що він відзначався неймовірною жорстокістю у боях.



pic

4. Та найбільше пам'яток тоталітарної влади й радянської епохи можна знайти на території залізничного вокзалу. Попри те, що це ворота міста, які вітають гостей та подорожуючих, тут радянських знаків можна знайти купу. І серпи, й молоти, й пам'ятні дошки тісно переплелись між українськими гербами й залишками "совкової" епохи.



pic

pic

Зустріли серп і молот досі засклені на мозаїчному полотні у рівненському поштамті. Жителі міста відзначають, що було б добре вирізати його і змоделювати туди українську символіку. І це лише маленька частина того, що, зазвичай,впадає в очі кожному, адже придивившись уважно, затерті символи, завуальовані поміж стін, вітражів чи фресок, можна знайти у безлічі місць Рівного.

Окрім назв вулиць, пам'ятників чи стел серпи і молоти, слава КПРС досі зберігаються на багатьох будівлях.



pic

Цікавим фото поділився у соцмережах рівнянин Костянтин Власов. Світлину зробили у Корці, де чітко видно - колишній скульптурі Леніна замінили голову й тепер у місті пам'ятник Тарасу Шевченку...



pic

P.S. Пам'ятки культури "совкової" епохи були і є. Питання лише в тому, чи всі вони зникнуть так швидко, як планується...