Своєрідний рахунок «виставила» громадянам України держава. Дослідницький центр CASE Україна підрахував – цього року кожен українець заплатить до державної казни близько 40 тисяч гривень.

Чек, схожий на той, що видають у супермаркетах, оприлюднили на сайті Громадського телебачення. Загальна сума до сплати у ньому становить майже 40 тисяч гривень – саме стільки податків, за підрахунками дослідників, заплатить у державу українець.



pic

Rivne1.tv поцікавився у рівнян, як до такої «квитанції про оплату» ставляться рівняни.

Олена, студентка:

«Якщо чесно, я за податки ніколи не сперечалася. Звісно, інколи буває образливо, що я їх віддаю взагалі незрозуміло кому, але потім згадую, що в мене ще стипендія є, що гуртожиток на дотаціях живе, що держава мені за навчання платить - і трохи відлягає. Щодо суми - це треба оцінювати адекватно, а то ми всі хочемо платити копійки податку і отримувати електроенегрію по 2 гривні, якщо її собівартість в чотири рази більша. Це якась утопія виходить. Але звісно це сприймалося б легше, якби я платила повну вартість всіх послуг і знала куди йдуть гроші, віддавала гроші на медичну страховку і знала що мене точно вилікують, а не при потребі ще доведеться доплатити і пакет коньяків-шоколадок принести, а також якби ті гроші, які я даю в пенсійний фонд згодом мені виплатилися. Щодо пенсії - це взагалі не чесно. У нас як - , зазвичай, мають малу офіційну ставку, а зарплати чи гонорари отримують у конвертах. Пенсія рахується від ставки, а податки від загальної суми. Це значить що я плачу втричі більше, ніж потім отримуватиму. Це не нормальна ситуація».

Сергій, продавець

«По-моєму, це дурниця - цей чек і звідки такі цифри. Такі речі треба рахувати на основі мінімальної зарплати. Зможе їх ця людина заплатити, податків стільки? Порівняйте його краще з чеком депутата».

Марина, непрацююча

«Я мало розумію звідки беруться ці цифри, але більш ніж впевнена, що вони необмотивовані. Мало хто стільки отримує за рік зарплат, напевне. Але в дечому ми теж неправі, бо хочемо, щоб все було і мало за то платити».

Дмитро, менеджер

«Такий чек щороку робити можна, він економічно необгрунтований. Бюджет збирають з великих підприємств (юридичних осіб), а ми (фізичні особи) його лиш доповнюємо. І то лише ті хто податки платить. Як на мене, то це провокація для підриву довіри до влади. Особисто я як платив декілька тисяч податків на рік, так і платитиму, а хтось і не платитиме. Це просто по-тупому поділили витратну частину бюджету на кількість населення. З такою логікою можна поділити дохідну частину бюджету на кількість населення, то це ж не значить, що кожен українець заробить таку суму».

Ярослав, лікар

"Тут змішали святе з правидним, все в кучу. Якщо порахувати, що я отримую за рік 24 тис гривень, то значить або буду взяточником, або корумпованим, або сидітиму в тюрмі. Добре було б, якби можна було відмовитись від податку, але це ж утопія".

Під час всеукраїнського дослідження, CASE Україна встановили, що відповідно до затвердженого державного бюджету, частка державного боргу зросте мінімум на 5000 грн. На сьогодні ж частка державного боргу на кожного працюючого українця становить 56,6 тисяч гривень.