Отримувати задоволення від прибирання здатні небагато людей. Для більшості - це неминуче зло або просто втрата часу. Але кожен з нас погодиться з тим фактом, що є від прибирання і безперечна користь.

АЛЬТЕРНАТИВА

Звичайно, повертатися після роботи в чистий затишний будинок набагато приємніше, ніж бачити кожен вечір розкидані речі і немитий посуд. Але якщо у вас зовсім немає бажання або часу на генеральне прибирання, доручіть цю роботу комусь іншому. Наприклад, клінінговій компанії. На прибирання квартири у них піде від 3 до 8 годин, при цьому квартира стане ідеально чистою.

БІЛЬШЕ ВІЛЬНОГО МІСЦЯ

Заведіть корисну звичку: щоразу, коли купуєте будь-що нове, позбавляйтеся від чого-небудь старого. Так ваш будинок не заповнюватиметься непотрібним мотлохом. Перестаньте складати в шафи і на полиці усе, що може коли-небудь згодитися. Якщо річ у хорошому стані і викидати її шкода, віддайте її друзям, продайте або поміняйте на щось потрібне. Пам'ятайте: чим більше у будинку речей, тим важче наводити лад.

ПОВІТРЯ

Якщо погода дозволяє, не забувайте як слід провітрювати приміщення і частіше відкривати вікна, особливо в квартирах з пластиковими склопакетами. Окрім користі для здоров'я це допоможе уникнути утворення небажаної плісняви і позбавитися від мікробів. Також провітрюйте своє ліжко. Не заправляйте його відразу, як тільки встаєте. Навпаки, відкиньте ковдру, поки приймаєте душ і снідаєте.

ГУБКИ

Міняйте не рідше ніж 1 раз на тиждень на нові. Щоб позбутися бактерій, губку можна помістити в мікрохвильову піч на кілька хвилин або відмити в посудомийній машині. Ганчірочки з мікрофібри досить попрати із звичайним пральним порошком.

ДУХОВКА І ВАРИЛЬНА ПОВЕРХНЯ

Якщо у вашої духової шафи є функція самоочищення (згорання залишків, що пригоріли, при високих температурах), то дотримуйтеся інструкції виробника. Якщо ні, приготуйте пасту з соди з водою, нанесіть на поверхню і залиште на декілька годин, а краще на ніч. Щоб швидко позбутися плям, що пригоріли, акуратно відскребіть їх металевим скребком, а якщо це не допомагає, посипте пляму питною содою так, щоб повністю його закрити, і додайте декілька крапель оцту. Після того, як оцет пінитиметься кілька хвилин, змийте його водою. Після кожного використання намагайтеся відразу протирати варильну поверхню від плям і жиру.

ДЗЕРКАЛА

Змішайте оцтову есенцію навпіл з водою. Налийте розчин в пульверизатор і побризкайте поверхню дзеркала. Потім протріть ганчірочкою з мікрофібри або паперовим рушником.

ІГРАШКИ

Якщо плюшевий ведмедик або зайчик вашого малюка став виглядати занадто «залюбленим», приведіть його в порядок. Спочатку перевірте етикетку. Іграшки, які можна прати в машині, помістіть в мішок для прання або наволочку і виперіть при невисокій температурі на делікатному циклі з подвійним полосканням. Якщо прання іграшки заборонене, зробіть теплий мильний розчин, опустіть в нього ганчірочку і промокніть ті місця, де є плями, пил або бруд, а потім протріть ще раз сухою ганчірочкою.

Щоб позбутися пилового кліща й інших можливих бактерій, покладіть іграшку в целофановий мішечок і помістіть в морозилку на добу, потім пропилососьте. Вибирайте іграшки, які можна легко відіпрати. Пластикові й пластмасові іграшки можна помити в посудомийці, поклавши на верхню полицю (якщо є дрібні деталі, використайте мішок для прання). А ті, що на батареях, досить протерти антибактеріальними серветками.

КИЛИМИ

Обов'язково пилососьте раз на тиждень. Цього цілком достатньо для підтримки чистоти. Щоб видалити пляму з килима, додайте в теплу воду рідкий миючий засіб, візьміть паперовий рушник і промокніть пляму - від країв до центру.

ЛАМІНАТ І ЛАКОВАНУ ПІДЛОГУ пилососьте за допомогою спеціальної м'якої насадки-щітки (є навіть моделі пилососів з насадками з натуральної щетини), а потім протріть за допомогою злегка вологої ганчірочки з мікрофібри. Ніколи не використовуйте мильний розчин і ніколи сильно не мочіть дерев'яну підлогу. Це пошкодить поверхню.

М'ЯКІ МЕБЛІ

Не забувайте регулярно пилососити м'які меблі не лише згори, але і під диванними подушками. Якщо диван шкіряний, використовуючи трохи вологу ганчірку з мильною пінкою, протріть його легкими рухами (ніколи не додавайте у воду порошки й тим більше відбілювальні засоби). Потім поверхню можна обробити спеціальним кремом для шкіряних виробів або використати серветки для догляду за меблями з шкіри. Щоб видалити пляму від червоного вина на дивані з тканини, додайте в 0,5 л холодної води 1 ч. л. засобу для миття посуду, збийте в піну і втирайте в пляму білою ганчірочкою, намагаючись несильно мочити оббивку. Після цього протріть тканину вологою ганчіркою, змоченою в холодній воді.

ВІКНА

Виберіть час, щоб сонце не світило прямо на скло, інакше можуть залишитися плями. Підкладіть під вікно старе простирадло або ганчірку, щоб не бруднити підлогу. Спочатку м'якою щіткою зчистіть пил і бруд з підвіконня і рами. Додайте в гарячу воду оцет (1:1). Використовуючи велику губку, змочіть поверхню скла розчином і змийте бруд.

ПЛИТКА

Спочатку підмітіть підлогу, потім протріть її вологою ганчіркою. Тепла мильна вода цілком підійде для миття керамічної плитки, а підлогу з натурального каменю треба обробляти спеціальними миючими засобами. Засохлі плями і шви між плитками почистіть старою зубною щіткою, вмочив її в розчин соди з відбілювачем.

РАКОВИНА І ВАННА

Щоб видалити наліт, що утворився на раковині чи ванні, протріть поверхню губкою, змоченою в оцті, потім посипте содою і протріть вологою губкою ще раз. Якщо в куточках ванни і міжплиткових швах з'явилася пліснява, усунути її допоможе нерозчинена оцтова есенція.

СТІЧНІ ТРУБИ

Час від часу проводьте профілактичне очищення стічних труб. Якщо в будинку з'явилися неприємні запахи, насипте в стоки чашку соди, а потім повільно і акуратно влийте столовий оцет. Використайте вантуз, щоб прочистити труби механічним способом, і ще раз повторіть процедуру з содою і оцтом, якщо це необхідно. Щоб підтримувати робочий стан, раз на тиждень додайте соду і промивайте стоки дуже гарячою водою. Цього цілком достатньо.

ФУРНІТУРА

Ручки кухонних шафок, холодильника, плити і міжкімнатних дверей досить швидко стають брудними. Ті, що легко відкрутити, зручніше мити окремо, помістивши на деякий час у гарячу мильну водою, а потім за допомогою губки гарненько протерти і висушити. Дерев'яні ручки мити не варто, просто протирайте їх частіше вологою серветкою або ганчірочкою. Щоб очистити латунні ручки, зробіть розчин з 150 мл. оцту і 1 ст. л. солі і акуратно протріть ним деталі, намагаючись не подряпати поверхню. До речі, мідну фурнітуру можна натерти до блиску, використовуючи звичайний кетчуп і суху чисту ганчірку.

ХОЛОДИЛЬНИК

Виробники рекомендують регулярно мити холодильники, щоб в них не поширювалися бактерії і продукти зберігалися довше. Не використовуйте миючі засоби, щоб шкідливі хімічні речовини не взаємодіяли з продуктами харчування. Краще змішайте 2 ч. л. соди з 1 л теплої води і протріть поверхню цим розчином. Щоб позбутися неприємного запаху, що оселився в холодильнику, можна також використати соду, поставивши відкриту коробочку або блюдце з содою на одну з полиць. Також можна покласти в холодильну камеру половинку лимона. Якщо в морозильній камері утворився крижаний наліт, обов'язково її розморозьте. Відскребіть те, що зможете, за допомогою пластикового або дерев'яного шпателя (не металевого!), а потім покладіть на полиці морозильної камери пляшки з гарячою водою, щоб прискорити процес розморозки. Через кілька годин ви досягнете бажаного результату. Лід не намерзатиме на стінках камери, якщо не залишати дверці надовго відкритими.

КОЛЬОРОВІ ОЛІВЦІ, крейда, фломастери, якими ваші діти прикрасили стіни, можна відтерти зубною пастою. Сліди від ручок і маркерів легко віддаляються за допомогою губки меламіну. Для стійкіших плям спробуйте побризкати на стіни засіб WD - 40. Він швидко розм'якшить бруд і допоможе його видалити.

ЩОБ З ЧАЙНИКА видалити накип, змішайте в рівних частинах оцет і воду, наповніть цим розчином чайник. Закип'ятіть і залиште на ніч. Уранці вилийте розчин, протріть чайник зсередини, потім налийте воду і закип'ятіть ще раз, перш ніж користуватися чайником знову.

ШЕРСТЬ ДОМАШНІХ ТВАРИН

Основну частину видаліть пилососом з турбонасадною щіткою (деякі моделі пилососів мають спеціальну насадку PET). Щоб швидко видалити шерсть з м'яких меблів, використайте вологу замшеву ганчірку або надіньте гумові рукавички, намочіть їх і проведіть руками по поверхні меблевої оббивки.

ЩІТКА ДЛЯ ПІДЛОГИ

Заведіть корисну домашню звичку: після вечері кожен вечір підмітайте підлогу на кухні. Це займе у вас кілька хвилин, зате бруд не розноситиметься по усьому будинку і не прилипатиме до підлоги.

ЕКОЗАСОБИ

При нагоді намагайтеся замінювати ними побутову хімію, оскільки остання містить токсичні речовини, шкідливі для нашого організму і довкілля. До того ж традиційні засоби, такі як оцет, сода або сіль, прекрасно справляються з брудом, нальотом і плямами, легко доступні і завжди є в домашньому господарстві. Спробуйте деякі рецепти використати для прибирання будинку:

• Маслинову олію: змішайте 2 склянки олії з соком 1 лимона. Використайте замість поліролі для дерев'яних меблів.

• Лимон: опустіть половинку лимона в соду і протріть кухонну стільницю. Потім скористайтеся вологою ганчіркою.

• Чай: приготуйте міцну заварку, охолодіть і замочіть в ній садові інструменти на 4-5 годин. Це видалить іржу.

НАТУРАЛЬНИЙ ЗАСІБ ДЛЯ ЧИЩЕННЯ КИЛИМІВ

Зробіть пасту з харчової соди і мінеральної води, посипте килим, а потім пропилососьте.

Губка (білого кольору) меламіну швидко видаляє плями і бруд без застосування засобів побутової хімії.

Джерело: Споживач.info