На сьогоднішній день вибір рослин в будь-якому квітковому магазині вражає своєю різноманітністю, саме тому фіалкою, орхідеєю або грошовим деревом нині вже нікого не здивувати. У домашніх умовах все частіше зустрічаються такі екзотичні рослини, як гранатові, лимонні або бананові дерева.



pic

Лимонне дерево

Лимон можна сміливо назвати найпопулярнішою екзотичною кімнатною рослиною, багато квітникарів змогли зібрати хоча б один урожай лимонів. В середньому, при правильному догляді за цією рослиною можна одержати врожай 10-60 штук, все залежить від сорту домашнього лимона і віку рослини. Більшість видів починають плодоносити на 2-3 рік, основна особливість цієї рослини в тому, що вона може формувати бутон, цвісти, плодоносити і дозрівати цілий рік, поки одні плоди ще висять на дереві і дозрівають, багато бутонів тільки починають розкриватися. Лимонне дерево полюбляє велику кількість розсіяного світла, температуру в межах +18-23 градуси, взимку бажано знайти для цієї рослини прохолодніше приміщення, де температура буде +10-13 градусів. Поливати рослину потрібно часто, але помірно, бажано не пересушувати землю, але й не заливати її. Обов'язково використовувати для поливу відстояну воду кімнатної температури, раз на два дні вазон потрібно обприскувати з пульверизатора і протирати листя вологою ганчіркою. Бажано підтримувати в приміщенні, де росте це дерево, високий рівень вологості повітря. Влітку найкраще виносити рослину на балкони і тераси, лимон полюбляє свіже повітря.

pic

Бананове дерево

Для цінителів екзотичних кімнатних рослин селекціонери вивели кілька сортів бананового дерева, яке повністю пристосоване для росту і плодоношення в міських квартирах. Почнемо з того, що практично всі види кімнатних бананів холодостійкі, вони однаково швидко розвиваються і при температурі +15, і при +32 градуси. Також дана рослина здатна поглинати вологу з навколишнього середовища, тому бажано підтримувати в приміщенні, де росте банан, високий рівень вологості. При низькій вологості і високій температурі бананове дерево слід щодня обприскувати з пульверизатора і рясно поливати. Як тільки земля підсохне, ємність з банановим деревом ставиться в піддон з водою на 15-20 хвилин, як правило, за цей час рослина встигає «напитися» необхідною кількістю води і дочекатися наступного поливу. У літній період бажано допомогти рослині підгодівлями і добривами, які вносяться раз в 3-4 тижні.

pic

Фінікова пальма

Ця рослина навіть у домашніх умовах здатна виростати до 1,5-2 метрів у висоту, завдяки таким розмірам фінікову пальму використовують для зонування великих приміщень. Тим, хто бажає виростити фінікову пальму у будинку, потрібно забезпечити їй відповідний догляд, в першу чергу, слід знайти підходяще місце, ідеально підійде півтінь, а от прямі сонячні промені рослині протипоказані. Декоративні властивості даної рослини з'являються на 5-6 рік, на самому початку вигляд пальми досить непоказний. Поливати фінікову пальму потрібно рясно, особливо навесні і влітку, а взимку полив можна скоротити. Оптимальна температура для даної екзотичної рослини +15-20 градусів, особливо складно підтримувати такий температурний режим влітку, тому якщо у вашій квартирі немає кондиціонера, то цій рослині доведеться важко. Читайте також: догляд за кімнатними пальмами



pic

Фейхоа

На сьогоднішній день вирощування кімнатної фейхоа стало можливим тільки завдяки самозапильним видам, які селекціонери вивели зовсім недавно. Температурний режим влітку повинен бути в межах +19-22 градусів, а взимку температура може опускатися навіть до +12, а от надмірну спеку фейхоа переносить погано. Необхідним атрибутом для активного росту і плодоношення є висока вологість повітря в приміщенні, де знаходиться рослина. Поливати фейхоа потрібно дуже рясно, як тільки земля пересохне і рослина відчує дефіцит вологи, вона відразу скине листя і зупинить розвиток. Місце для посадки потрібно вибирати з розрахунком, що ця рослина дуже світлолюбна і потребує великої кількості розсіяного світла.

pic

Евкаліпт

Серед багатьох інших екзотичних кімнатних рослин, домашній евкаліпт можна назвати легким у догляді, почнемо з того, що він легко пристосовується до температури в приміщенні. Бажано, щоб вона була вище +10 градусів. Також ця рослина не вибаглива до вологості повітря в приміщенні, єдине, що життєво необхідно домашньому евкаліпту - це велика кількість світла, можна навіть прямі сонячні променіі і помірний полив, який виконують у міру підсихання грунту. Завдяки своїм лікувальним властивостям, рослина евкаліпта користується небувалою популярністю у квіткарів і при правильному догляді не тільки радує зеленим ароматним листям, а й квітками, які з'являються на початку весни.

pic

Чайне дерево

Зайвим буде описувати всі цілющі властивості, яким володіють листочки чайного куща, а уявіть, що ця екзотична рослина можна вирощувати вдома без особливих турбот і при бажанні кидати пару свіжих пелюсток в свій чай. Щоб виростити кущ чайного дерева в домашніх умовах, буде достатньо регулярно рясно поливати рослину відстояною теплою водою, обприскувати листя чайного дерева слід, як мінімум, два рази на тиждень, а також забезпечити високу вологість повітря в приміщенні, де розміщується даний вазон. Оптимальна температура в квартирі повинна бути в межах +12-20, якщо відмітка градусника буде підніматися вище, то слід збільшити кількість води для поливів і постійно обприскувати рослину з пульверизатора.

pic

Оливкове дерево

Для багатьох це може бути несподіванкою, але в домашніх умовах при правильному догляді можна отримати урожай в 2 кг оливок. Вирощуючи в квартирі оливкове дерево, потрібно забезпечити цій рослині достатню кількість сонячних променів, бажано розсіяних, некислий грунт, хороший дренажний шар, який допоможе уникнути застоїв води, і регулярний рясний полив. Допустима температура в приміщенні може коливатися від +15 до +30 градусів.

Читайте також:

Як виростити гранат?,

Як виростити інжир у домашніх умовах?,

Як вирощують ківі з насіння у домашніх умовах?,

Манго: вирощуємо вдома