Сьогодні, 24 лютого, у Рівному відбулось вручення міської літературної премії імені Уласа Самчука.

З метою увічнення пам'яті видатного українського письменника Уласа Самчука, керуючись статтею 42 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, та відповідно до розпорядження міського голови від 18.04.2012 р. № 385-р „Про міську літературну премію імені Уласа самоука” та рішення комітету із присудження міської літературної премії імені Уласа Самчука від 19 лютого 2015 року, міську літературну премію імені Уласа Самчука було присуджено Басарабі Василю Наумовичу (за його нову книгу „Страшний суд”) з врученням диплома лауреата, нагрудного знака та грошової винагороди.

Зокрема, сьогодні, 24 лютого, міський голова Рівного Володимир Хомко здійснив цю почесну місію та зауважив: - Років чотири тому у нас виникла ідея створити таку премію в місті Рівному. Адже у нас не якесь там провінційне містечко, а обласний центр за 300 кілометрів від Києва, у якому бурлить літературне й мистецьке життя.

У нас є люди, які працюють для задоволення свого і навколишніх. Вони прославляють наше місто. Ми хотіли б, щоб ті люди відчули, що у нас в Рівному вони потрібні, що вони роблять корисну справу. Ми хочемо підкреслити, що їх помічають і поважають, а їхню роботу цінують.

За словами Василя Басараби, він писав свою книгу „Страшний суд” два роки поспіль. А змусила його її написати трагічна історія України. У романі він описав 20 століття. Прототипів головних героїв, розповідає Василь Басараба, у реальному житті не існує, усе це збірні образи.

- Тут не політика показана. Тут просто зображено як різні суспільні катаклізми відображаються у душах людей, переходять через долі людські, через долю народу, - розповів лауреат премії Василь Басараба.

За рік часу роман "Страшний суд" став доволі популярний. Адже в ньому через історичне минуле можна прослідкувати сьогодення нашої держави.

Довідково. Міська літературна премія імені Уласа Самчука заснована відповідно до розпорядження міського голови від 18.04.2012 року №385-р «Про міську літературну премію імені Уласа Самчука» з метою увічнення пам'яті видатного українського письменника Уласа Самчука, заохочення сучасних прозаїків до написання творів, присвячених висвітленню кращих здобутків сьогодення, популяризації новітньої української літератури та відзначення кращих митців в галузі літератури. У відповідності до положення розмір премії складає 5 тис. грн.

Премія, диплом та нагрудний знак урочисто вручаються лауреатам у дні відзначення дня народження нашого видатного земляка письменника Уласа Самчука.

Лауреатами міської літературної премії імені Уласа Самчука стали рівненські письменники Євген Шморгун, Петро Велисик. У 2015 році рішенням комісії таємним голосуванням лауреатом міської літературної премії імені Уласа Самчука визнано Басарабу Василя Наумовича за роман «Страшний суд». Васи́ль Нау́мович Басара́ба (нар. 19 березня 1948 року, с. Біла Криниця, Рівне нського району на Рівне нщині ) — поет, журналіст, краєзнавець. Член Національної спілки письменників України.

Нагороди: Лауреат регіональної краєзнавчої премії «За відродження Волині» (1999), Дипломат літературного конкурсу «Коронація слова-2013» за роман «Страшний Суд».

Про це повідомили у відділі інформаційно-аналітичного забезпечення виконавчого комітету Рівне нської міської ради.

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic