Справжній скандал розгорівся у Рівненському державному гуманітарному університеті. Викладачі двох кафедр на факультеті іноземної філології подали в суд на навчальний заклад. Кажуть, їм неправомірно урізали ставки, тоді як на роботу взяли спеціалістів без досвіду. А ще додають: піти у суд вимушені і через численні порушення у роботі закладу.

Тетяна Сухомлин працює у Рівне нському державному університеті з 2006 року. Розповідає: мала повну ставку, писала дисертацію, здавала кандидатські іспити. На початку 2013-14 навчального року отримала лише 0,25 ставки, мовляв, через скорочення годин на кафедрі.

Пройти через конкурс довелося і Любові Олесюк. Вдова чорнобильця 1-ої категорії, яка нині сама виховує неповнолітню дитину, в гуманітарному університеті працює з 2003 року.

На початку 2014-15 навчального року, кажуть жінки, навіть не були упевнені, чи працюватимуть вони в університеті взагалі. Бо ж не отримали жодного протоколу по закінченню конкурсу, який, кажуть, також проходив з порушеннями. Відстоювати свої права викладачі вирішили у суді. І то після того, як звернулися за консультацією до юриста.

У Рівне нському міському суді на розгляді перебуває вже кілька справ про порушення трудових прав працівників РДГУ. За словами адвоката, роботодавець не попередив людей до початку роботи про умови праці, не ознайомив з колективним договором, правилами внутрішнього трудового розпорядку та посадовими обов'язками. Ці та інші порушення вже встановив суд під час розгляду однієї зі справ.

В університеті наполягають: діяли в рамках закону. Конкурс на викладацькі посади - явище звичне і з його результатами учасників ознайомили. З викладачами були укладені строкові трудові договори, термін яких вийшов. А самостійно визначати обсяг навантаження та ставки, які є в університеті, не можуть.

Остаточну крапку у кожному окремому спорі між університетом та викладачем поставить суд. З п'яти подібних справ одна вже вирішилась на користь викладачки, а от в задоволенні вимог іншої суд відмовив. Обидві сторони вже готують апеляції. Іще три чекають свого розгляду.