На Рівненському полігоні завершують навчання мобілізовані в першому етапі четвертої хвилі. Військовий вишкіл тут не припиняється і триває вдень і вночі. Але є й інший контингент. Побратими називають їх "аватарами", командування намагається їх перевиховати, а місцеве населення заробляє на них гроші. Кому війна, а кому - мати рідна.

Зараз на рівненському полігоні проходять військовий вишкіл кілька тисяч вояків. Всі вони у наметовому містечку. Через щільний графік підготовки, кажуть вояки, тут здебільшого ночують і їдять.

За інструкторів тут, на полігоні, ті, хто повернувся зі сходу. А тому навчання максимально наближені до бойових і військова грамота не за статутами, а з реального досвіду.

Але є на полігоні і інші. Побратими називають їх аватарами. Таких тут одиниці. Пиятика-бо ворог не лише на фронті, а й на полігоні. І найкраще підтвердження тому - кілька смертей мобілізованих. І в наркологічному диспансері люди в формі, хоч і не масово - та вже звичні пацієнти.

Військові звітують, "зеленого змія" в своїх лавах долають, як можуть.

Вирішуємо перевірити. Допомагає у цьому майор Віктор Шубец з прес-служби оперативного командування "Північ". Знявши погони, вирушає до сільського магазину по оковиту.

І от, військовий, не ховаючи 40-ка градусного трофею виходить на вулицю з магазину, де продаж спиртного людям в формі - суворо заборонений.

Чарка оковитої на фронті, розповідають учасники антитерористичної операції, ставить під загрозу не лише життя пияка.

Підривати бойовий дух на полігоні оковитою будуть доти, доки цивільні правоохоронці не почнуть вживати реальних заходів в довколишніх селах. А вже цього тижня перші випускники військово-польової школи на Рівне нському полігону відправляться в частини свого призначення, аби після бойового злагодження вирушити на схід.