Майже 80 тис. грн вторгували керівники Рівненського державного аграрного коледжу на продажі випускникам та студентам книг про свій навчальний заклад, який друкувався за благодійні внески батьків тих же студентів.

Як встановили під час ревізії спеціалісти ДФІ в Рівне нській області, отримані коледжем доходи від реалізації рекламної продукції, не передбачені чинним законодавством, оскільки статутом аграрного коледжу такий вид діяльності як торгівля не обумовлений. Відповідно, зароблені кошти підлягають поверненню до державного бюджету.

Крім того, майже на 7 тис. грн книжок віддано під реалізацію, але ні грошей ані книжок ревізори не виявили. Безслідно зник і папір крейдований, придбаний коледжем за 77,40 тис. грн в РОО «Спілка архітекторів України», і на якому б мали останні друкувати рекламну продукцію.

Не виявилося в бухгалтерському обліку і підтверджуючих документів на використання паперу, а книги друкувалися ТзОВ «Гедеон-Прінт» на власному папері.

В ході проведення контрольного заходу держфінінспектори також зафіксували, що 26 випускників Рівне нського аграрного коледжу, які отримали дипломи молодшого спеціаліста за державним замовленням, відповідно до цільових направлень не були працевлаштовані. Це при тому, що згідно із затвердженою постановою Кабміну порядком працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалася за державним замовленням, та укладеною угодою про цільову підготовку фахівців для агропромислового комплексу, студенти зобов'язані після закінчення коледжу відпрацювати за призначенням не менше трьох років або повернути державі вартість навчання. В результаті, державному бюджету завдано збитків на 391,20 тис. грн. Також ревізори встановили, що більше трьох років керівництвом коледжу чомусь не стягувалася плата зі студентів, які навчалися на платній основі, що призвело до недоотримання коледжем 71,5 тис. гривень.

Окрім того, ревізорами встановлено заниження розміру плати за проживання в гуртожитку 28 сторонніми фізичними особами майже на 5 тис. грн, а студенти навпаки – зайво сплатили 22 тис. гривень.

Загалом, в ході ревізії фінансово-господарської діяльності Рівне нського державного аграрного коледжу за 2012, 2013 роки та січень-жовтень 2014 держфінінспекцією виявлено порушень фінансово-бюджетної дисципліни на 860,34 тис. грн. Зокрема, бюджетна установа недоотримала фінансових ресурсів на 551,58 тис. грн; незаконних видатків, що призвели до втрат ресурсів, виявлено на 212,38 тис. грн та порушень, що не призвели до втрат, майже на 100 тис. гривень.

Про виявлені порушення проінформовано прокуратуру в області, матеріали направлено в УМВСУ в Рівне нській області. Керівнику коледжу направлено обов'язкові до виконання вимоги щодо усунення тих фінансових порушень, які не були усунені під час ревізії.

Держфінінспекцією в Рівне нській області прийнято розпорядження про зупинення коледжу операцій з бюджетними коштами та направлено попередження про бюджетне правопорушення.

Про це повідомили у прес-службі Державної фінансової інспекції в Рівне нській області