Нарцис - одна з головних прикрас весняного саду. Він невибагливий, витривалий, росте на будь-якому грунті. У поєднанні з досить нескладним способом вирощування, швидким розростанням і винятковою декоративністю нарцис став найпопулярнішою цибулевою культурою у садівників. Цвіте він з кінця березня до початку травня.

Існує близько шістдесяти видів нарцису, що ростуть переважно на півдні Європи, в Середземномор'ї і в Азії. У культурі ж використовується 25 видів і велика кількість гібридних форм, які об'єднані під назвою «нарцис гібридний». Людство здавна приписувало нарцисам різні дивовижні властивості та якості. На Сході часто порівнювали квітку (називаючи її «наргіс») з прекрасними очима коханої. Для древніх греків квіти нарциси були уособленням смерті – ними прибирали смертне ложе, а в Європі часів Ренесансу нарцис, навпаки, став символом любові і шлюбу. Для італійців донині букет нарцисів у подарунок – освідчення в коханні.



pic

Найвдаліше місце для висадки нарцисів - це сонячна галявина з захистом від сильних вітрів. Один раз посадивши цибулини нарциса, їх можна не турбувати протягом 4-5 років. Традиційно нарциси, як і всі цибулинні, висаджують восени. Найкращий час для посадки нарцисів – вересень, оскільки для вкорінення нарцисам потрібно 3-4 тижні. Можна садити нарциси ранньою весною, і навіть взимку, але є одна умова: перед посадкою в ґрунт цибулини слід місяці два протримати в холодильнику, інакше нарциси не зможуть добре вкоренитися і не будуть цвісти. Цибулини, що зберігалися в холодильнику, можна висаджувати в середині або наприкінці квітня, якщо до того часу зійде сніг. Весняні нарциси найкраще вкорінюються при температурі 5-7ºС.

pic

Ранньою весною, перед тим, як посадити нарциси, необхідно заздалегідь скопати ґрунт на ділянці приблизно на глибину штика лопати. Під час перекопування внесіть у ґрунт пісок, перегній і нітрофоску (60г на м²). Якщо ж у вас з якоїсь причини не вийшло підготувати землю заздалегідь – не біда, якщо у вас потрібний склад ґрунту. Коли приходить час садити цибулини, в ґрунті викопують неглибокі лунки (глибина занурення цибулини – три її діаметра), насипають жменю піску і додають до нього дві столові ложки золи, поміщають в лунку цибулину, засипають її ґрунтом з компостом, але не доверху, а до половини посадкової лунки, поливають водою і вже остаточно досипають зверху ґрунт і ущільнюють його. Відстань між цибулинами залежить від того, чи збираєтеся ви розсаджувати нарциси через рік або залишите їх рости на цьому місці протягом п'яти років. Якщо плануєте їх розсаджувати, то досить відстані між рослинами в 7-10см, але якщо вони будуть розростатися на цьому місці протягом п'яти років, то садіть їх через 15-20см одна від одної.



pic

Після посадки бажано замульчувати ґрунт на ділянці. Для цієї мети найкраще підійдуть тирса твердих порід дерева, шкаралупа горіхів, скошена трава чи подрібнена солома. Мульчування не тільки створює естетичний ефект, але й не дозволяє розростатися бур'янам і охороняє ґрунт від швидкого висихання. Якщо ви замульчували ділянку з нарцисами, то це позбавить вас від необхідності кожного разу після поливу рихлити ґрунт.



pic

Під осінню посадку нарцисів ділянку готують влітку: ґрунт перекопують на штик лопати, удобрюють компостом або торфом (4-5кг на м²), додають на ту ж площу по 2 столових ложки супрефосфата і по 1 столовій ложці «Агріколи для квітучих рослин». Важкий ґрунт «розбавляють» внесенням піску і перепрілого перегною (по піввідра на м²). Після цього ділянку знову перекопують на глибину 10-15см і залишають до осінньої посадки нарцисів. Посадка і догляд за нарцисами восени здійснюється за тим самим принципом, що і навесні. Але жоден досвідчений квітникар не порадить вам пересадити нарциси навесні, якщо це можна зробити восени, тому що осінь – найкращий час для посадки та пересадки цих квітів. Коли чотири- або п'ятирічний нарцис перецвів, і ви помітили, що він занадто розрісся, значить, прийшла пора його викопати, відокремити від його цибулини діток і розсадити їх. Це найпростіший і найнадійніший спосіб вегетативного розмноження нарцисів.

Джерела: my-flower.com.ua, floristics.info, homester.com.ua