Алое – всесвітньо відома квітка, про користь якої знають якщо не всі, то багато це точно. Його можна зустріти майже в кожному будинку. Це, так звана, «швидка допомога на підвіконнику». Батьківщиною алое (до речі, його ще іноді називають столітник) вважається Африка. Взагалі в світі існує близько 300 різновидів цієї квітки. І будь-який з видів алое має лікувальні властивості.

У соку столітника міститься дуже багато корисних речовин, мікроелементів і вітамінів. Саме тому алое є природним антибіотиком, він має жарознижувальну та протизапальну дію, допомагає при суглобових і м'язових болях.

Завдяки тому, що алое – рослина дуже невибаглива, її легко вирощувати в домашніх умовах.

Кілька рекомендацій з вирощування

- ґрунтову суміш потрібно використовувати легку, з невеликим вмістом деревного вугілля і цегляної крихти. Але додавати торф в цей ґрунт не потрібно – він може погано впливати на кореневу систему квітки;

- алое любить багато тепла і світла;

- влітку полив повинен бути помірним, а взимку – трохи рідше, і температура прохолодніше – 12-14 градусів С;

- час від часу алое потрібно «підгодовувати» спеціальними добривами, які можна легко знайти в магазині;

- молоді рослини (до 5 років) потрібно пересаджувати щорічно, а старі – раз на 3 роки;

- розмножується алое діленням бульби, насінням, листовими живцями і стебловими.

Алое в косметології

Екстракт соку алое легко проникає в шкіру, відновлює обмін речовин, стимулює регенерацію клітин, знімає запалення, подразнення і свербіж. Тому, багато косметичних засобів, що містять алое, рекомендуються фахівцями навіть для дуже чутливої шкіри.

У багатьох салонах краси пропонують спеціальні ванни для релаксації, в які додають сік алое (це може бути екстракт або витяжка).

Алоевмісна косметика дуже добре чистить проблемну шкіру. Усуває прищі і вугровий висип, робить шкіру більш гладкою і рівною. Але, варто зауважити, що для хорошого ефекту, концентрація алое повинна бути не менше 20%.

Як приготувати алое в домашніх умовах

Алое можна збирати в будь-який час року. Але не варто зривати все листя, краще тільки більш зрілі – в них більше соку. Орієнтуватися можна по кінчиках листя – якщо почали підсихати, значить, «готові до вживання». Листя алое краще відламувати, а не зрізати. І пам'ятай, що на відкритому повітрі їх можна зберігати не довше 4 годин. В іншому випадку, з них «випаровується» більшість корисних речовин.

Сік алое можна законсервувати. Для цього його потрібно змішати зі спиртом в пропорції 8:2. Зберігати краще в холодильнику при температурі не вище 15 градусів С.

Зовнішнє застосування алое

Лосьйон для чутливої, сухої та подразненої шкіри

Змішати сік алое, квітки ромашки, сухе листя шавлії і м'яти (все по 1 столовій ложці). Столову ложку отриманої суміші залити однією склянкою окропу і настоювати 2 години. Потім настій процідити і протирати шкіри 1 раз на день ватним тампоном.

Маска від випадіння волосся

Потрібно змішати в рівних пропорціях сік алое і лимона, мед і жовток. Нанести на шкіру голови і вкрити теплим рушником. Змити через 30 хвилин.

Відмінна маска для обличчя

Просочену соком алое марлю накласти на обличчя і тримати 20-30 хвилин.

Внутрішнє застосування алое

Не дивлячись на широко відому користь алое, багато хто не наважується використовувати його в їжу. А дарма! Адже сік і м’якоть алое допомагає не тільки в лікуванні багатьох хвороб, але і добре очищує кишечник. А, отже, сприяє схудненню. Нерідко гель алое використовують як додатковий засіб в боротьбі із зайвою вагою. Тим більше, що внутрішнє застосування алое забезпечує організм вітамінами групи А, В, С і Е. В Європі часто можна зустріти вершки та морозиво з алое вера.

Коктейль

Вдома дуже легко можна приготувати смузі. Для цього тобі потрібно сік алое змішати з фруктами чи овочами. Подрібнити все в блендері. Додати рідку основу. Це може бути вода, кефір, молоко, ряжанка, йогурт або знежирені вершки. Все, коктейль готовий!

Взагалі рецептів для приготування алое дуже багато. Але якщо ти вирішила придбати готовий гель або сік алое, пам’ятай, що він повинен бути прозорим. А якщо гель темно-зеленого кольору, значить, в ньому містяться барвники. І його небажано приймати в їжу. Будьте уважні. Ну і звичайно здорові!

Джерело: panyanka.org.ua