ДПІ у м. Рівному звертає увагу громадян, якщо вони отримували доходи від продажу або обміну рухомого майна протягом 2014 року, то такі доходи необхідно задекларувати до 1 травня 2015 року.

Дохід від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості цього об’єкта згідно з законом.

Дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньо-ринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно з законом (за вибором платника).

Оподатковується дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна за ставкою 5%.

Не підлягає оподатковуванню дохід від продажу (обміну) громадянином одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, та/або мопеда протягом звітного (податкового) року.

Однак, якщо фізична особа отримала дохід від продажу (обміну) протягом року двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, та/або мопеда, такий дохід підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Річна декларація про майновий стан і доходи подається за місцем реєстрації платника. Сплатити податок з доходу від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого майна потрібно до 1 серпня 2015 року, за умови що такий податок не був сплачений у 2014 році.

В цьому році вже 69 громадян задекларували доходи, отримані ними від продажу рухомого майна, на суму 1957,2 тис. грн., з яких буде сплачено 97,8 тис. грн. податку.