І поки герої сьогодення воюють в АТО у Рівне завітав «Європейський воїн XV сторіччя». Однойменна вИставка, на якій представили середньовічний обладунок лицарів, стартувала у краєзнавчому музеї. У такий спосіб організатори прагнуть нагадати історичні моменти, і водночас показати історію походження військової броні.

Поринути в епоху середньовіччя рівнян запрошує краєзнавчий музей. Майстерня середньовічного обладунку підготувала кілька своїх робіт. Виставка присвячена розвитку кольчужного та пластинчатого обладунку, яким користувалися воїни 15-го ст. з усієї Європи. Крім лат представили деякі види озброєння це древкова та клинкова зброя ближнього бою.

Атмосферу Середньовіччя доповнили побутові речі, які були невід’ємними деталями спорядження будь-якого солдата, похідний намет, а у ньому - ліжко, харчові та одежні скрині, кухонно-столове приладдя, всі необхідні речі, які супроводжували заможного вояка у поході. Історичний консультант Олексій Москаленко середньовічними обладунками зацікавився ще в дитинстві. Нині каже це стиль життя.

Майстер охоче показує деталі обладунків. Забрало важить 4 кілограми, кольчужне намисто понад 2, щоб усе це одягнути лицар мав бути фізично сильний та витривалий. Найбільше захоплення від побаченого у дітей, які потрапили на виставку зі Славути.

Доповнили виставку жіночі та чоловічі костюми з особистими предметами побуту. Усього відвідувачі побачать шість повноцінних лицарських обладунків в англійському, італійському та іспанському стилях.