Затягувати паски рівнянам доведеться ще дужче. Відсьогодні в Україні набувають чинності нові тарифи на житлово-комунальні послуги. Платити за електроенергію, газ, воду та опалення містянам доведеться майже удвічі більше. Чи готові вони до такого та які суми побачать вже у квітневих квитанціях - у спецрепортажі.

З першого квітня - нові тарифи. Відсьогодні ціни на електроенергію зростають на 20%. Підвищення тарифів для населення відбуватиметься впродовж двох років у п'ять етапів.

Тарифи встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. Вартість послуг на централізоване опалення зросте орієнтовно на 73 відсотки, а гарячої води – на 55–57 відсотків. Скільки конкретно платитимуть мешканці міста у "Рівне теплоенерго"- не знають. Інформації по підвищенню цін безпосередньо для рівнян - ще немає. А от по цінам на газ все відомо. З першого квітня вони зростають у понад три рази.

З 1 травня по 30 вересня вартість газу становитиме 7188 гривень за тисячу кубометрів або трохи більше семи гривень за кубометр незалежно від обсягів споживання. Рівнянин Сергій вже порахував, у мінімальну норму споживання газу не вкладеться.

Натомість столичні експерти запевняють, нові тарифи є економічно обгрунтованими. А що стосується ціни на газ, ще й єдиною можливістю стабілізувати економіку країни.

Місцеві експерти погоджуються, підняття тарифів це - необхідний крок. Однак, сумніваються у їх обгрунтованості. Адже структура тарифів не є відкритою і це стосується найбільше ціни на газ - переконує Сергій Пінчук. У середньому вона підвищиться на 285 відсотків.

Не дарма, говорить експерт, уряд ініціював подорожчання тарифів саме з квітня.

Як швидко звикнуть самі рівняни ще не знають. Своє ставлення до першоквітневого здорожчання висловлюють активно.

Існує думка, що в результаті зростання цін люди перестануть платити за отримані послуги, а це призведе до утворення боргів у комунальних підприємств. Адже, практика будь-яких підвищень на першому етапі завжди тягне за собою зменшення активності абонентів.

До економії та зростання тарифів не лише рівнянам, а й усім українцям доведеться звикати. Слідом за газом та електроенергією - через подорожчання імпортного газу та вугілля - зросте вартість холодної води. Тариф збільшать вже з 1 травня - від 4 відсотків до 100, це залежатиме від конкретного водопостачального підприємства.