У Рівному черговий скандал. Цього разу знов через приміщення колишньої в'язниці НКВС. Нагадаємо, вже декілька років громада міста вимагає від власників приміщення облаштувати тут кімнату-музей, не продавати алкогольні напої, не влаштовувати гучних дискотек на місці загибелі сотень українських патріотів та встановити меморіальну дошку з хрестом і тризубом в пам'ять про закатованих тут. Про чергову спробу переконати власників приміщення в цьому - у спецрепортажі Олександра Туза.

Ні хреста ні герба. Ці атрибути зникли з меморіальної дошки, яка знаходиться на місці колишньої в'язниці НКВС. Це обурило громадсько-патріотичні рухи міста. Кажуть, це неповага як до закатованих тут українських патріотів, так і до людей, які ще пам'ятають криваві злочини радянської влади. Тому аби вкотре переконати власників приміщення колишньої тюрми поставити на місце хрест і тризуб — зібрали громадські слухання.

Крім того, запевняє Катерина Сичик, дошка висіла не там де зараз, а зі сторони вулиці Соборна. Пропонує жінка і новий проект розташування таблички — вже у вигляді меморіалу ось на цьому місці біля каменя загиблим від рук нацистських загарбників. Першому на громадських слуханнях надають слово священику. Отець Микола обурюється. Мовляв, як меморіальна дошка може існувати без хреста?

Далі виступають історики. Одразу наголошують на порушеннях, які зробили власники приміщення.

Особливо обурився відсутністю на меморіальній дошці хреста і тризуба голова обласної організації ветеранів ОУН-УПА Василь Кирилюк. Чоловік сидів у цій катівні у 1944-му році. Зі сльозами на очах згадує ті тортури, які застосовували "НКВДисти" до українських патріотів.

В результаті громада вирішила заслухати співвласників будівлі і почути — чому ще досі немає ні хреста ні тризуба.

Обіцяє один з співвласників будівлі навіть оплатити проведення робіт з встановлення меморіалу. І заявляє — повністю підтримує громаду у прагненні відновити меморіальну дошку з тризубом і хрестом.

Далі присутні заслухали іншого співвласника будівлі.

Проте послухати чоловіка не вдалося. Громада почала одразу вимагати від нього аби той своїм коштом відновив хреста і тризуба. У результаті дискусій люди поставили ультиматум обом співвласникам будівлі — зробити меморіал, облаштувати кімнату-музей та закрити усі розважальні заклади у приміщенні колишньої в'язниці. А щоб вирішити яким саме має бути меморіал з усіх запропонованих варіантів громада збереться знову. Вже наприкінці квітня.