Завтра, 8 квітня, о 14.00 годині, у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці буде проведено реквієм «Трагедія Катині: історія і пам’ять»: до 75-річчя масового вбивства польських громадян співробітниками НКВС в Катинському лісі поблизу Смоленська.

На захід запрошені Генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку пані Беаті Бживчи, Консул Польщі в м. Луцьку п. Криштоф Савіцкі, магістр політології, викладач Інституту міжнародних відносин і регіональної політики державної Східноєвропейської школи у м. Перемишль Томаш Оліяж, Архієпископ Рівне нський і Острозький Іларіон, керівник релігійної громади парафії Святих апостолів Петра і Павла Римсько-Католицької Церкви отець Владислав Чайка, широкі кола громадськості міста, представники владних структур, церкви, науковці, краєзнавці, громадські осередки.

Нагадаємо, що Катинський злочин – це масове вбивство польських громадян, здійснене загонами НКВС на підставі рішення Політбюро ЦК ВКП (б) від 5 березня 1940 року. За даними архівних документів навесні 1940 року в Катинському лісі поблизу Катині було розстріляно двадцять одна тисяча вісімсот п’ятдесят сім польських полонених. Вперше страшну новину про масове поховання світ почув у 1943 році від представників Німеччини, війська яких в цей період окупували ці території в ході наступу на СРСР.

Про це повідомили у Рівне нській обласній бібліотеці