Муковісцидоз - це важка хвороба, яка вражає всі внутрішні органи, тому потребує щоденного лікування та великих коштів. А саме їх батькам так не вистачає. Відповідно до закону грошей мали б дати із місцевого бюджету, але й досі не дали. Анна Яцук спробувала з'ясувати - чому?

Нині на Рівне нщині є 17 дітей хворих на муковісцидоз. Лікування батькам щомісяця обходиться до п'яти тисяч гривень. Ці кошти потрібні на антибіотики без яких хворий жити не може.

Більшість дітей хворих на муковісцидоз до школи не ходять, адже потребують спеціального харчування та догляду.

Муковісцидоз є спадковою хворобою і під час вагітності не виявляється, а лише у ранньому віці дитини, кажуть медики. Має вона дуже складні симптоми.

Згідно із законом лікування дітей на муковісцидоз має оплачувати держава, кажуть їхні батьки. Втім вони довідалися про це лише нещодавно.

В управлінні охорони здоров'я кажуть, гроші на лікування повинні бути закладені в обласному бюджеті. А чому їх нема, або куди вони діваються до кінця року - незнають. Втім на 2010 рік вже дано доручення головам райдержадміністрацій про передбачення для таких хворих коштів у бюджеті.

Сума незначна, але хоча б частково компенсує витрати на лікування хворих, кажуть медики. А всім молодим людям, аби не стати заручником такої страшної хвороби, радять перед плануванням вагітності пройти повне обстеження у спеціалістів.