Жодна справжня поїздка на природу, на дачу або похід не обходяться без приготування головної «виїзної» страви – шашлику. Однак, щоб все пройшло вдало, потрібно не тільки замаринувати м’ясо, а й правильно вибрати мангал, на якому ви будете готувати шашлик.

Орієнтуватися треба на три основних критерії: матеріал, розмір і компактність. Спочатку треба вибрати матеріал, з якого виготовлений мангал. В основному для мангала використовують:

а) Чавунні мангали, які краще за всіх зберігають жар від вугілля. Крім того, в ньому можна використовувати дрова і самому робити вугілля. Відмінно підійде для заміського будинку, але мінус його у вазі, важкий і не підійде для виїзду на природу. У важкого мангала і ніжки повинні бути міцними. Чавунні мангали дорогі.

б) З нержавійки набагато легше, а значить годиться для поїздок за місто. Не іржавіє. Але й тут треба бути уважним, якщо метал тонкий, то він може деформуватися від сильного жару при частому використанні. Цього можна уникнути вибравши сталь товщу.

У тонкостінних є і ряд переваг: компактні, важать всього чотири-п’ять кілограм, часто зустрічаються з хутром для роздування вугілля. Але ними незручно користуватися, особливо в сиру погоду.

Більшість мангалів випускають з отворами, які забезпечують однаковий прогрів стінок мангала. Таким чином, м'ясо готується і від тепла металу, а не тільки від розпеченого вугілля. У деяких металевих моделях відсутні технологічні отвори, але між стінками мангала прокладена мінеральна вата. Поруч з такими мангалами найменше відчувається жар від вугілля, так як тепло залишається всередині.

Отож, вибираючи мангал, з'ясуйте, з якого він зроблений металу, адже метал буде регулярно розігріватися і остигати до температури на вулиці. Також зверніть увагу на ніжки, якщо у моделі вони виконані з алюмінію, то вона не прослужить довго і крім того мангал буде нестійкий.

Термін служби мангала залежить і від товщини металу. Наприклад, стаціонарні мангали з товщиною стінки в 3 мм будуть радувати смачними стравами близько 10 років.

Що стосується переносних мангалів, то обов'язково перед покупкою, слід перевірити чи деталі збірної конструкції на місці. Менше деталей в комплекті, менша ймовірність, що щось втратити при складанні і розбиранні мангала на природі під час пікніка.

Фахівці радять не використовувати мангали з деталями, пофарбованими фарбою, так як мінімальна кількість фарби може потрапити в продукт, а це небезпечно для здоров'я.

Найсмачніші і корисні страви виходять в мангалах з чавуну, зрозуміло, це ґрунтовний стаціонарний варіант.

Щоб було зручно готувати, треба вибирати мангал на довгих ніжках, а щоб його можна було перевозити в машині беремо розбірний (з нержавійки). Місця в машині займе в рази менше, а зібрати можна за п’ять-десять хвилин.

Ширина жаровні не повинна бути сильно велика, інакше вугілля будуть довше розгоратися. Вистачить 30 сантиметрів. Глибина жаровні залежить від палива. Якщо користуватися вугіллям, то 20-25 см, якщо дровами, то глибше. А довга залежить від кількості шашликів і розміру компанії, від 50 см (для 2-5 осіб) і до метра якщо велика компанія.

Джерело: Все просто