Плід, який називають «кукамелон» або «мелотрія», це не гібрид огірка, як це може здатися на перший погляд. Цей незвичайний плід вже давно росте в Америці, а особливо в Мексиці. За зовнішнім виглядом цей продукт дуже схожий на агрус чи виноград, а ось смаком він нагадує огірок з кислуватим відтінком. В Європу мелотрію привезли відносно нещодавно, але екзотичний плід відразу викликав зацікавленість у покупців. Та головне, що цю рослину можна без особливих проблем виростити у себе на підвіконні або у городі.

Мелотрія шершава (Melothria scabra) - баштанна багаторічна культура сімейства гарбузових, має безліч назв в різних країнах: карликовий кавун, мишачий кавун, мексиканський кавун, мексиканський міні-огірок, африканський огірок, мексиканський кислий корнішон і т.д.



pic

Батьківщиною цієї плетистої рослини є Мексика і Центральна Америка. Мелотрія, або як її ласкаво називають "sandita" - кавунчик, була відома місцевим жителям ще з доколумбівських часів. Вони широко культивували її через мініатюрні плоди, які дійсно нагадують крихітні кавуни або дині, що вживалися в їжу і використовувалися знахарями. "Sandita" - іспанська назва цих плодів, але численними мовами і діалектами місцевих індіанських племен їх називають «мишача диня». Плоди мають своєрідний кислуватий післясмак, за що їх ще називають мексиканським кислим корнішоном і мексиканським мініатюрним кавуном; Більше того, було навіть винайдено слово кукамелон, що дослівно означає огірок-диня (cuca - від англійського cucumber -огірок і melon - диня).



pic

Ззовні листочки мелотрії схожі на дрібне листя огірків, яке, на відміну від огіркового, довго не жовтіє, залишаючись зеленим до пізньої осені. Починаючи з червня, рослина цвіте яскраво-жовтими двостатевими квітами, причому жіночі квітки розпускаються поодиного, а чоловічі - зібрані в невеликі суцвіття. Квіти мелотрії мають слабкий, але досить приємний запах, який приваблює бджіл - звичайних запилювачів цієї рослини.



pic

У кліматичних умовах України у відкритому ґрунті цю рослину вирощують як однолітню. Перевага мелотрії перед іншими гарбузовими в тому, що вона не вражається хворобами і шкідниками. Ще й виглядає дуже декоративно. Сильний ріст мелотрії унеможливлює розвиток бур’янів, тому її зазвичай використовують в озелененні. Чіпкі вусики легко кріпляться до різних опор і повністю їх обплітають.



pic

Умови вирощування мелотрії такі ж, як звичайного огірка. Насіння можна сіяти безпосередньо в ґрунт або на розсаду в ті ж терміни, що й огірки, у пухку родючу землю. При температурі 27-30 градусів насіння сходить дуже швидко – через 2-3 дні. Молодим рослинам потрібні світле місце і досить висока температура. Мелотрію можна вирощувати на балконах та підвіконнях. Якщо ж посадити мелотрію в підвісний контейнер і підстригати пагони, що спукаються донизу, то вийде майже декоративна ампельна рослина.



pic

Насіння мелотрія дуже дрібне, тому висівають їх з 1 по 20 квітня в ящики з поживною сумішшю, не присипаючи землею, а потім накривають плівкою для кращого проростання. Через 2-3 тижні з'являються сходи. Через 10 днів, в момент утворення третього справжнього листка, сіянці пікірують в горщики по 2-3 штуки. Через тиждень після пікіровки необхідно провести підживлення комплексним добривом (як для огірка). У середині травня розсаду висаджують у відкритий грунт.



pic

Догляд за рослиною полягає в обережному (щоб не пошкодити корінці рослини) розпушуванні ґрунту. Мелотрія любить регулярні поливи, але надлишок вологи переносить погано. Якщо вирощувати мелотрію для озеленення, то підживлювання варто здійснювати азотом, якщо заради плодів – фосфором і калієм у фазі цвітіння. Під дорослі рослини мінеральні й органічні добрива вносять у тій кількості і ті строки, що й під звичайні огірки. Плодоносити рослини починають у липні – і до перших приморозків.



pic

Плоди збирають по мірі зростання їх числа на стеблі. У мелотрії є властивість перестигати. Тому варто вчасно збирати плоди і використовувати їх в їжу злегка недозрілими. Такі плоди десь 2,5-3 см завдовжки і пружні, а перезріла мелотрія стає м'якою. "Карликові кавуни" можна вжити в їжу сирими, додавши в салат. Вони гарні в засолюванні і особливо смачні, якщо їх замаринувати.