На батьківських зборах нещодавно попередили, що підручники для учнів 4-11 класів відтепер будуть платними. Особисто я – за. Не треба привчати дітей змалку до “безкоштовного”.

Але чи варто батькам платити 50 грн. * 12 предметів = 600 грн.

Щороку за комплект нових чи вживаних підручників, тоді як можна купити раз на кілька років одну адаптовану для школярів та схвалену лікарями (очі!) електронну книжку за 1200 грн.

А вже самі електронні підручники випускатиме і безкоштовно роздаватиме учням Міністерство освіти (чим ще йому займатися).

Якщо книжка матиме Wi-Fi, зникне одвічна проблема роздаткового матеріалу. Учень не зможе сказати, що не прочитав «Тигролови», бо не знайшов у бібліотеці.

Почати треба вже 1 вересня 2015 року зі старшокласниками. Саме їм за 1-2 роки виходити у цифровий світ, де інформація найшвидше знаходиться у Інтернеті. Саме вони навчені користуватися гаджетами, весь час «забувають» носити підручники до школи, не люблять великих рюкзаків. Вони переконають батьків у необхідності придбання електронної книжки.

За Міносвіти обов’язок – випустити до 1 серпня 2015 року електронні підручники, спільно з Мінохорони здоров’я запропонувати суспільству (схвалити) шляхом опублікування на офіційному сайті до 1 липня 2015 року вимоги до електронної книжки для школярів, за бізнесом – завезти до 1 вересня 2015 року такі книжки в Україну.

Антимонопольний комітет простежить, щоб не було змови серед постачальників електронних книжок, тож ціна буде терпимою. А управління освіти Рівне нського міськвиконкому може провести опитування серед батьків старшокласників, і якщо ця ідея знайде підтримку, попробує «розбудити» Міністерство освіти.

ХХІ століття вже 15 років як на дворі, пожалійте нарешті дерева!