У п’ятницю, 24 квітня, спеціалістами комунального закладу «Рівненський обласний шкірно-венерологічний диспансер» Рівненської обласної ради буде проведено скринінгове обстеження пігментних новоутворень шкіри у населення.

Реалізовується ініціатива в рамках проведення Всеукраїнського Дня меланоми в Рівне нській області

Меланома – одне з найбільш небезпечних онкологічних захворювань

Щорічно у вcьому світі лікарі діагностують приблизно 200000 нових випадків меланоми. За даними ВООЗ у 2011 році у світі зареєстровано близько 65000 випадків смертей пов’язаних з меланомою.

Окрім того, у 2011 році зафіксовано 2,8 мільйонів випадків захворювання плоско-клітинним раком шкіри та 10 мільйонів випадків базально-клітинного раку.

В Україні, як і в інших країнах світу, злоякісні захворювання шкіри займають досить вагоме місце в структурі онкопатології.

Всесвітня організація охорони здоров’я у своїй програмі по боротьбі з раком дає чіткі рекомендації і підкреслює, що раннє виявлення раку значно підвищує шанси для успішного лікування.

Раннє виявлення раку складається із двох компонентів:

1) інформування населення про захворювання, його ознаки, методи самодіагностики і профілактики;

2) скринінг (масові огляди).

З 2009 року в Україні проводиться «День меланоми». В цей день усі бажаючі можуть безкоштовно провести в державних і приватних медичних закладах раннє діагностування шкіри для виявлення ознак небезпечних захворювань.

Ініціаторами і координаторами проведення заходу є українська асоціація лікарів-дерматовенерологів та косметологів, Інститут дерматокосметології доктора Богомолець, громадська організація «Стоп меланома».

З 2009 по 2014 рік було оглянуто майже 19 тисяч осіб по всій УкраїнЇ. 2015 рік не стане виключенням, і кожний житель знову буде мати можливість безкоштовно перевірити свої родимки.

Окрім скринінгу, одна з першочергових цілей проекту – проінформувати громадян про шкідливість надмірного перебування на сонці та навчити їх правилам профілактики шкірних онкологічних захворювань.

Завдання проекту:

1. Надати населенню безкоштовний доступ до сучасних скринінгових методів обстеження пігментних новоутворень шкіри.

2. Покращити виявлення та реєстрацію раків шкіри на ранніх стадіях, що дозволить суттєво знизити смертність від цієї групи захворювань.

3. Cформувати відповідальне ставлення населення до свого здоров’я.

В цей день жителі міста Рівного та Рівне нської області можуть звернутись до комунального закладу «Рівне нський дерматовенерологічний диспансер» Рівне нської обласної ради за адресою: м.Рівне , вул. Пересопницька, 7 з 8.00 години до 17.00 години для скринінгового огляду.

Про це повідомили у прес-службі Рівне нської обласної ради.