У п’ятницю, 24 квітня, у конференц-залі Рівненського Будинку вчених відзначатимуть День пам’яті жертв геноциду вірмен в Османській Туреччині.

У рамках заходу глядачам буде представлена виставка фотографій і документів, що свідчать про факти Геноциду.

За словами організаторів - обласної вірменської громади «Наірі» - метою заходу є вшанування пам’яті вірмен, загиблих під час Геноциду.

Участь у Дні пам’яті жертв геноциду вірмен візьмуть представники влади, національно-культурні товариства краю, громадськість.

Адреса проведення: м.Рівне , вул.С.Петлюри, 17. Початок о 12 годині. Довідково: 24 квітня виповнюється 100-річчя Геноциду вірмен в Османській Туреччині. Геноцид вірмен організований і здійснений в 1915 році (на думку деяких джерел продовжувався до 1923 року) на територіях, контрольованих владою Османської імперії. Геноцид здійснювався шляхом фізичного знищення та депортації, включаючи переміщення цивільного населення в умовах, що призводять до неминучої смерті.

Геноцид вірмен проводився в кілька стадій: роззброєння вірменських солдатів, вибіркова депортація вірмен з прикордонних районів, прийняття закону про висилку, масова депортація і вбивства вірмен. Деякі історики включають в нього вбивства 1890-х років, різанину в Смирні й дії турецьких військ у Закавказзі в 1918 році. Основними організаторами геноциду вважаються лідери молодотурків Талаат, Джемаль і Енвер, а також керівник «Особливої організації» Бехаеддін Шакир. Одночасно з геноцидом вірмен в Османській імперії мали місце геноцид ассирійців і геноцид понтійських греків. Велика частина вірменської діаспори виникла з вірмен-утікачів з Османської імперії.

Термін «геноцид» свого часу був запропонований для позначення масового знищення вірмен в Османській імперії і євреїв на територіях, окупованих нацистською Німеччиною. Геноцид вірмен є другим за вивченістю актом геноциду в історії після Голокосту. У спільній Декларації від 24 травня 1915 року деякі країни світу уперше в історії визнали масові вбивства вірмен злочином проти людяності.

У результаті геноциду вірменів, тільки в 1915-1916 роки, загинуло більш ніж 1,5 мільйони чоловік. Близько 600 тисяч вірменів були розсіяні по багатьом країнам світу, поповнивши собою вже наявні й утворивши нові вірменські громади. Західна Вірменія втратила своє споконвічне населення.

У 1915-1923 роки і наступних були знищені тисячі вірменських рукописів, що зберігалися у вірменських монастирях, зруйновані сотні історичних і архітектурних пам’яток, опоганені святині народу. Пережита вірменським народом трагедія відбилася на всіх сторонах життя і суспільної поведінки вірменського народу, міцно осіла в його історичній пам'яті.

Про це повідомили у прес-службі Рівне нської ОДА.