Гарденію часто плутають з трояндою через схожість форми квітки і аромату, але, насправді, це зовсім інша рослина, яка прийшла до нас з Японії та Китаю. Видів цієї рослини налічують більше двохсот, але в домашніх умовах можна вирощувати тільки один - гарденію жасминову.

Освітлення

Гарденія - дуже вибаглива рослина і без повноцінного освітлення протягом усього дня вона, швидше за все, не буде радувати вас буйним цвітом і здоровим виглядом. Якщо в квартирі є можливість поставити її на будь-яке підвіконня, то краще вибрати на таке, що виходить на східну або західну сторону. Ще одна важлива умова - під час закладки бутонів цю рослину не можна переставляти в інше місце і повертати іншою стороною. У даний період краще взагалі не чіпати вазон, інакше - бутони можуть обсипатися.



pic

Оптимальна температура

Гарденія дуже сприйнятлива до різких перепадів температур, всілякі протяги дуже згубно впливають на рослину. Краща температура для періоду весна - літо - це близько 22-25 градусів, а в зимовий період - мінімум 16-17 градусів. Якщо ви віддаєте перевагу зимові провітрювання, потурбуйтеся, щоб поруч не розміщувалася гарденія.



pic

Полив і вологість

З поливом для гарденії теж все не дуже просто. По-перше, вода повинна бути м'якою, а жорстка вода з крана - неприпустима. Найпростіший метод - або брати очищену воду для поливу, або кип'ятити ту, яка є, і тільки після охолодження - зрошувати грунт. ПО-друге, важливо знати, що ні в якому разі не можна поливати гарденії дуже холодною або теплою водою. Грунт у гарденії повинен бути постійно зволоженим. Під час розвитку бутонів гарденії - вологість повинна бути високою, тому щодня слід обприскувати рослину з пульверизатора. Бажано, щоб вода потрапляла якомога більше на крону і якомога менше - на квіти і бутони.

Підживлення

Підживлення цих квітів просто необхідне в період активного росту з березня по серпень, інакше добитися рясного цвітіння буде дуже складно. Удобрювати слід кожні два тижні рідким добривом для квітучих кімнатних рослин, які можна знайти в будь-якому магазині для садівників.



pic

Пересадка

Раз на два роки вазон гарденії слід пересаджувати в нову ємність з новим грунтом, при цьому варто обов'язково потурбуйтеся про дренаж. Кращий період для пересадки - початок весни, найгірший - період цвітіння. Земля для пересадки не повинна містити вапно, грунтова суміш повинна бути кислою. Якщо брати покупний грунт для квітів, то підійде грунт для азалій.



pic

Обрізка після цвітіння

Після цвітіння слід обов'язково хоча б на половину зістригти пагони. Обстрижені частини рослини можна сміливо використовувати для розмноження. Якщо не обрізати крону гарденії, то на наступний рік крона рослини буде нерівномірною, бруньок стане набагато менше, а цвітіння буде рідшим.

Розмноження

Завдання це непросте і дуже трудомістке, як правило, в хід йдуть пагони, які залишилися після обрізки рослини. Живці слід вкорінювати в теплому субстраті із застосуванням стимуляторів коренеутворення. Але без тепличних умов не обійтися, так що живці слід накрити скляною банкою або прозорим пакетом. Укорінення проходить досить довго і важко.