Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об'єктів рухомого майна визначає стаття 173 Податкового кодексу України.

В разі продажу протягом звітного податкового року одного з об'єктів рухомого майна (автомобіля, мотоцикла чи мопеда) – дохід не оподатковується.

Дохід, отриманий фізичною особою-громадянином України від продажу (обміну) протягом року двох і більше об'єктів рухомого майна, в т.ч. у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%. Оподаткування зазначених операцій, що здійснюються фізичними особами-нерезидентами, здійснюється за ставками 15 або 20 відсотків.

Якщо податок на доходи фізичних осіб від продажу рухомого майна сплачений до бюджету до нотаріального посвідчення договору купівлі - продажу, то такий продавець не зобов’язаний подавати податкову декларацію про отримані доходи від вказаних операцій.

У випадку несплати податку на доходи фізичних осіб  до нотаріального посвідчення договору купівлі - продажу,  продавець зобов’язаний до 1 травня подати декларацію про майновий стан і доходи.

Про це повідомлии у прес-службі ГУ ДФС у Рівне нській області