Вони борються за кожен подих. І з кожним днем ця боротьба стає дедалі складнішою. Хворі на муковісцидоз мешканці Рівненщини знову один на один зі своєю бідою. Вони не отримують гарантованих державою життєво-необхідних медичних препаратів вже декілька місяців. А виною усьому постанова Кабміну, дію якої столичні чиновники чомусь не квапляться припиняти.

Ця молода дівчина хворіє на муковісцидоз вже понад 7 років. Діагноз їй встановили у 15, до цього її постійно лікували то від бронхітів, то від запалення легень. Коли медики визначились з діагнозом, розповідає Альона Петринчук, лікувалась у Львівському центрі.

Щоб зрозуміти, як живеться людям із муковізцидозом, невиліковним спадковим захворюванням, що вражає дихальну і травну системи, здоровій людині варто лише хоча б хвилину подихати через соломинку. Через декілька секунд "такого дихання" починає запаморочуватись голова і повітря кардинально не вистачає. А люди із цією хворобою так дихають постійно.

Нині в області 26 таких хворих. Щороку на лікування одного пацієнта з таким діагнозом щонайменше потрібно 100 тисяч гривень. Раніше в області діяла наступна система: частину ліків - ферменти, хворі отримували завдяки державним закупівлям, антибіотики закуплялись за місцеві бюджети. У Рівному кошти виділяло місто. Цьогоріч на потребу шістьох хворих було закладено понад 298 тисяч гривень. Однак, останні два місяці препаратів немає.

Найгірше, переконує Вікторія Покоєвчук, те, що кошти на ці потреби є, а використати їх неможливо.

Та це не єдина проблема хворих на муковісцидоз. Їм необхідне не лише медикаментозне лікування, а й профілактичні огляди та процедури. Розуміючи такі потреби у Рівному ще у першому півріччі 2015 обіцяють створити центр лікування хворих на муковісцидоз. Розташують його у диспансері радіаційного захисту населення.

Перед тим, як розпочати роботу медичні чиновники завітали до такого центру у Львові, аби перейняти досвід щодо порядку надання послуг, штату, структурних документів та забезпечення фінансування з обласного бюджету.

Однак, проблему з постачанням ліків це повністю не вирішить. Тож допоки столичні чиновники не діють, Альона, як і інші хворі на муковісцидоз можуть дихати лише завдяки своїм рідним, небайдужим людям та благодійним організаціям, які знаходять життєво-необхідні препарати. Якщо за тиждень ситуація не зміниться рівненські активісти спільно з рідними хворих збираються пікетувати МОЗ та Кабмін. Нині ж вкотре підготували звернення до міністра охорони здоров'я України Олександра Квіташвілі і прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та підготували їм подарунок - протигази із закритими клапанами фільтру. Аби вони спробували подихати хоча б день, так як усе життя дихають хворі на муковісцидоз.