Овоч, що не вимагає особливого догляду, - кабачок - найближчий родич гарбуза. Однак на відміну від нього плоди кабачка їдять зазвичай протягом 7-12 днів після їхньої появи на світ. І не варто шкодувати про розміри: чим молодший кабачок, тим він ніжніший та смачніший. Особливо цінується кабачок дієтологами - він низькокалорійний і дуже корисний.

Його завезли в наші краї з північної Мексики, де в їжу вживали тільки насіння. У Європу він потрапив на початку 16 століття та вирощувався спочатку в ботанічних садах. Тільки у 18 столітті італійці стали використовувати його недоспілі плоди в їжу. З тих пір він потихеньку й завойовував популярність.

Існує два основних способи вирощування кабачків: за допомогою розсади та насінний. Якщо ви хочете отримати досить ранній урожай, то віддайте перевагу розсадному способу. Висівати насіння в такому випадку оптимально у першій половині квітня. Перед посівом варто загартувати насіння звичайним способом, тобто остудити до 0°С і залишити в такому стані на добу - дві, а потім тільки висівати в ґрунт. Досить популярним є спосіб підготовки насіння методом прогрівання. При температурі близько 50-60°С можна витримати насіння 5-6 годин або протягом 5-6 діб потримати на сонячному і теплому підвіконні. Як показує досвід, плоди, отримані з рослин вирощених розсадним методом, підходять для літнього споживання, однак не занадто довго зберігаються. Якщо ви зацікавлені в тому, щоб урожай радував вас всю зиму, то починайте сіяти насіння безпосередньо в ґрунт у перших числах червня, при цьому воно повинно вже добре проклюнутися, а ґрунт - досить добре прогрітим. Плоди кабачків у такому випадку будуть зберігатися аж до наступної весни. Якщо ще бувають заморозки, то грядку краще прикрити плівкою доти, поки вони не пройдуть. В ідеалі земля повинна прогрітися до 12-13°С. Можна, звичайно, сіяти й сухе насіння, але краще віддати перевагу пророщеному варіанту.

Кабачок однолітня трав'яниста рослина. Його плоди відрізняються довгастою формою, а колір може бути зеленим, жовтим і білим. Є й смугасті кабачки. Слід також зазначити, що насіння кабачків зберігає свою схожість протягом 6-8 років. Оптимальною температурою для його росту є 20-25°С, а починає проростати воно і при 8-9°С. Сходи досить добре переносять похолодання до 3-5°С, але заморозки можуть погубити культуру. Тому кабачки належать до теплолюбних рослин, тому все ж таки краще вирощувати їх розсадним способом. Для цього необхідні торф'яні горщики та ґрунт - змішати компост, торф і городній ґрунт в однакових пропорціях. Потім підготовлений ґрунт зволожують, а в кожний з горщиків розкладають по одному зернятку, занурюючи їх у ґрунт на глибину 2-3 см. Вирощування розсади вимагає певного температурного режиму - від 10 до 22 градусів і гарну освітленість. При недоліку світла рослини будуть витягатися й вийдуть стоншеними. Під час вирощування розсади її обов'язково необхідно підживлювати. Найкраще для таких цілей використовувати комплексні добрива. У перші дні рослини можна обробити одним зі стимуляторів росту. Він не дасть розсаді витягатися і зробить її міцною та стійкою до хвороб.

pic

Кабачки віддають перевагу легкій живильній землі та не виносять застою вологи. Тому глинисті ґрунти для них не підійдуть. Грядку перекопують, вносячись при цьому компост і мінеральні добрива. Строки посадки у відкритий ґрунт для розсади кабачка - це 30-35 днів. При висадженні кабачків використовують схему посадки 70-70 см. Краще робити це ввечері, так у них буде більше часу для вкорінення. Можна виконати цю процедуру і вдень, але тільки в похмуру погоду, щоб їх не обпалили сонячні промені. Розсаду, вирощувану в торф'яних горщиках, висаджують разом з ними, при цьому стежать, щоб вони були щільно обтиснуті з усіх боків землею і опущені на 2-3 см нижче рівня ґрунту. При висадженні розсади кабачків їх обов'язково поливають - 1-2 літри води в одну лунку. Найкращим місцем для їхньої посадки є сонячні ділянки.

pic

Розсадним способом їх вирощують, щоб отримати ранній урожай. Але існує ще й посадка насінням у ґрунт. При цьому ви отримаєте більш пізні овочі. Вона звичайно виконується з першої декади травня до середини червня. Грядку для посіву підготовляють аналогічним способом, як і для розсади. Для більш швидкого проростання рекомендується попередньо замочити насіння в розчині мінеральних речовин або звичайного деревного попелу. У такому розчині кабачки витримують до 3-х діб, а потім, обполоскавши водою, залишають у вологому середовищі до появи паростків, потім висаджують у ґрунт. У кожну лунку рекомендується сіяти пару насінин на відстані одна від одної.При проростанні декількох, залишають більш міцну рослину, а інші видаляють. Після посіву грядку вкривають плівкою до появи сходів.

Даний овоч можна посадити практично на будь-якій ділянці вашого городу, основна умова - багато сонця та відсутність сильного холодного вітру. Однак варто враховувати, що, якщо ви плануєте вирощувати кабачок на місці, де торік були йому подібні, або інші гарбузові, то врожай навряд чи вас порадує достатком. Як правило, у таких випадках буде багато пустоцвіту, а ймовірність розвитку хвороб стає вищою. Найкращими овочами для сівозміни, коли справа стосується кабачка, є картопля, капуста, а також бобові. Добре росте кабачок і на дернині. Загалом кажучи - кабачки не вимогливі до ґрунту, але краще якщо він буде вдобреним.

pic

Що стосується самої техніки посадки, то кращий варіант - це квадратно-гніздовий, з відстанями між рядами 60-80 см. Кабачок - рослина достатньо велика і плоди його не дрібні. На перехресті рядів необхідно зробити лунки по 10-12 см у глибину, у які кладуть близько 0,5 кг перегною. Потім відбувається полив і розкладка пророслого насіння. В одну лунку можна класти 2-3 насіннячка кабачка. Зверху укладається земляний шар товщиною 3-4 см.

У процесі росту необхідно рихлити міжряддя, видаляти бур'яни, підживлювати, захищати від заморозків і хвороб. Варто стежити, щоб після дощів не утворювалася земляна кірка, тому необхідно періодично рихлити землю, не зачіпаючи при цьому кореневу систему. Якщо кущ істотно розростається, то не забудьте зрізати пару листочків. У такому випадку сонце краще потрапляє на молоді зав'язі. Видаляти необхідно найбільш велике та старе листя, а також листя, що торкається землі - вони розсадник для слимаків і равликів. Для кращого і якнайшвидшого запилення квіток кабачка можете використовувати мед, розведений водою. Потрібно іноді вранці обприскувати рослину, бджоли і джмелі швидко відреагують на принаду.

Тепер про важливу складову гарного урожаю кабачків - полив. Він повинен бути регулярним. Поливати кабачки треба винятково під корінь. Листя при цьому повинне залишатися сухим. Розрахунок води приблизно наступний: 5 літрів води на рослину до моменту цвітіння, 10 літрів під час активного плодоносіння. Поливати найкраще теплою водою з бочки. Холодна вода може викликати гниття молодих зав'язей. Періодично при поливі можна у воду додавати підживлення - розведений гній-коров’як або пташиний послід, деревний попіл, мінеральні добрива в мінімальній кількості.

Шкідників у кабачків небагато. Ростуть вони швидко і зелень їх досить жорстка. Плоди можуть ушкоджуватися градом, птахами або тваринами. Практично єдиний шкідник - це слимаки та равлики. Їх необхідно відловлювати і не допускати сильної вологості землі у міжряддях.