Делегація з Рівненщини, яка вже нині працює у Варміно-Мазурському воєводстві Польщі сьогодні зустрілася із бурмістром міста Кішеліце Рафалом Рищуком. Це місто вважається "зеленим", бо ж на його територіі розташувалося 54 вітряки. З іх розміщення та роботи місто щороку отримує 2 млн злотих на рік прибутку (приблизно 12 млн грн). А от жодних поблажок на вартості електроенергіі населення не отримує. І сплачує 0.64 злотих за кіловат (близько 4 грн).

- Мій попередник зробив ставку на екологічні джерела енергіі, і програв вибори у листопаді минулого року,- каже Рафал Рищук. - Більшість населення не завжди добре сприймає такі технологіі. Бувають навіть противники, бо ж у нас наприклад орнітологи переживали, що через вітряки гине більше птахів, але цього не довели.

Окрім того за словами бурмістра, місто не отримує енергіі з вітряків, які розташовані на його територіі. Окрім того вітряки виробляють значно більше енергіі, аніж потрібно Кішеліце.

Один вітряк фірмі-вламнику обходиться у 10 млн злотих, але окупляється в середньому за 5 років. Та, каже Рафал Рищук, при співпраці з інвестораи потрібно бути надзвичайно уважним. Бо ж насправді вітряки виробляють достатньо енергіі, а отже приносять значний прибуток компаніям.

Між тим керівництво воєводства наголошує: прагнення до зеленоі енергетики ее потрібно перетворювати на самоціль і у кожному районі варто встановлювати такі джеркла, які підходять виключно для цієі територіі.



pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic

pic