Випускний вечір коштує приблизно стільки ж, як десятиденний відпочинок на морі за кордоном.

На носі в одинадцятикласників екзамени та ЗНО, але вони, мабуть, більше очікують на свій випускний вечір. Підготовку до нього вони почали ще кілька місяців тому, адже стільки всього треба замовити та купити. Все це заради того, аби весело провести один день. А скільки ж коштують такі розваги школярів?

Підбивши підсумки, можна сказати, що батьки платять за випускний вечір приблизно стільки ж, як за недорогу путівку на курорт, яка коштує приблизно 300-350$. Найдорожчим, звичайно, є зовнішній вигляд випускника. Якщо одягаємо хлопця, то за костюм, краватку та сорочку доведеться заплатити від 2 500 до 4 000грн, до цієї суми додаємо ще ціну взуття (1 100-1 600грн.). Вбрання випускниці буде ще дорожчим, сукня коштує від 2 500-5 000, хоча інколи батьки школярки готові заплати навіть до 10 000грн. Плюсуємо також ціну за взуття(1 100-2 500грн.), аксесуари (600грн.), макіяж, зачіску, манікюр(700грн.). Таким чином виходить, що середньостатистичний випускник «коштує» приблизно 5 000грн.

Найперше про що потрібно було потурбуватися одинадцятикласникам – ресторан, у якому буде проходити усе свято. Для того, аби вибрати хороший заклад, варто було замовити його ще як мінімум півроку тому, а то й за рік до випускного вечора. За одне місце рівненські ресторани просять від 300 до 500грн. Якщо разом із дитиною в ресторан іде і мама, і тато, то на це витрачається середньому 1 200грн. із бюджету сім’ї. Останній часом існує тенденція запрошувати ведучого на випускний, його послуги коштують 2 000 -4 000грн. Якщо клас замовляє ще й відеозйомку, тоді оператору доведеться заплатити ще від 3000 до 4000грн. На згадку про шкільні роки учні купують собі віньєтки, один фотоальбом коштує близько 300грн.

Загальна сума усіх витрат становить приблизно 6 500грн. Звичайно, ці цифри є досить відносними, адже все залежить від платоспроможності сім’ї і забаганок дітей. Школярі хочуть аби, їхнє свято було найкращим і запам’яталося надовго, в той час, коли батьки рахують збитки від таких веселощів.

«Випускний моєї дитини сильно б’є по бюджету нашої сім’ї, - розповідає мама випускниці Наталія Семенчак. – З однієї сторони хочеться зробити для своєї дочки справжнє свято, але в цьому році ціни так виросли, що це надзвичайно важко. На батьківських зборах ми вирішили, що будемо намагатися економити і тому відмовилися від послуг відео оператора та ведучого. Адже після випускного у наших дітей буде вступ у вуз, а там будуть нові витрати».

Проте деякі випускники не готові заплатити настільки велику суму за один вечір – вони погоджуються віддати їх на благодійність. Випускники гімназії сербського міста Пірот вирішили відмовитися від дорогих суконь і костюмів на випускному вечорі. Заощаджені таким чином гроші підлітки домовилися віддати нужденним. Під час акції школярі та викладачі зібрали 310 тис. динарів. Ці гроші були передані 3-м сім'ям з тяжко хворими дітьми.