Реєстр чиновників, що підлягають люстрації, створено Громадським люстраційним комітетом. Це зроблено для того, щоб суспільство домоглося люстрації всіх, хто втримався на посадах і не допустило повернення тих, кого вже звільнено. За законом, люстровані посадовці не мають право на державну службу впродовж 10 років.

До даного реєстру потрапили одразу 21 високопосадовець з Рівне нщини часів правління Януковича або розстрілів Євромайдану, пише портал Vsemisto.

До цього реєстру потрапляють посадовці, які мають бути люстровані згідно із законом «Про очищення влади». Нагадаємо, підставою для люстрації судді, правоохоронця чи чиновника є спроба приховати майно чи неможливість його пояснити; перебування на вищих посадах в часи економічних злочинів Віктора Януковича та розстрілів Євромайдану, а також робота/навчання в КДБ.

"Люстрацію в Україні можуть провести виключно громадяни за допомогою медіа та власної активності. Очищення влади не проведуть посадовці, оскільки вони самі причетні до клептократичної машини, від якої нам і потрібно очистити державу", – сказав голова комітету Єгор Соболєв.

За словами керівника інформаційного відділу комітету Олександри Дрік, до реєстру потрапили не тільки ті посадовці, які були звільнені відповідно до закону про очищення влади, але й ті, які звільнились за власним бажанням.

"Активісти Громадського люстраційного комітету в ручному режимі перевірили тисячі біографій посадовців і надіслали сотні запитів до державних органів. Для внесення особи до реєстру ми використовуємо виключно офіційну інформацію: офіційні біографії, накази про призначення та звільнення, відповіді на офіційні запити до державних органів. Наш реєстр також включає людей, які нині не обіймають державні посади, але до них застосовується заборона працювати на державний службі протягом 10 років", – зауважила вона.