Активісти знайшли спосіб позбавити центр Рівного від заторів. Ідея спільного експерименту виникла просто під час прямого ефіру в рамках спецпроекту "Запит на зміни". Тоді - домовились разом вийти на Соборну - головну транспортну магістраль обласного центру, і там де проблема заторів найгостріша - допомогти ДАІшникам розігнати неправильно припарковані автівки.

Центр Рівного. П'ятниця. В години пік, аби проїхати кілометрову ділянку в самому центрі, треба витратити чи не півгодини. Хтось нарікає на відкриття центральної вулиці для всіх водіїв, хтось - на засилля транспорту.

Активісти ж просто у прямому ефірі першого місцевого вирішують поекспериментувати, розігнавши неправильно припарковані авта в найбільш напружених ділянках Соборної.

Пообіцяли - зробили. Вже у перші кілька хвилин рейду знаходяться і припарковані автівки, що перекривають цілу смугу руху в центрі, і екіпаж державтоінспекції в кількох десятках метрів від порушення правил дорожнього руху.

Декілька активістів та знімальна група Першого місцевого відкриває ДАІшникам очі на неправильно припарковані авта. І водіям одразу ж проводять профілактичні бесіди з головним проханням - перепаркуватись.

З такими - обходяться усними зауваженнями і відпускають, та знаходяться і ті, кому правила дорожнього руху не писані, а інспектор ДАІ, активісти і преса - їм не указ.

Доки автохамом займалися ДАІшники і складали протокол про дорожньо-транспортну пригоду, активісти помічають маршрутника, що стає на зупинці другим рядом, аби якнайшвидше набрати пасажирів, замість стати на зупинці, десятьма метрами далі. Щоправда спроба провести профілактичну бесіду натикається на шквал емоцій водія маршрутки.

От і виходить, що за півгодини кілька активістів з камерою впорались з тим, з чим ані міська влада, ані ДАІшники впоратися не змогли. Після того, як прибрались неправильно припарковані авта, - затор зник сам собою.

Саме тому знаходяться і такі водії, що думають лише про себе.

В цьому ж місці, вочевидь через близькість одразу двох судів, досить часто, попри спеціальну дорожню розмітку та правила дорожнього руху паркуються ще й недоторканні служителі Феміди, переважно на автівках вартістю у середню зарплату українця за все життя. Що робити з такими - ані керівники державтоінспекції, ані влада міста поки не знає.

А для недоторканних, а також носителів погонів, посвідчень, статусів і титулів активісти обіцяють провести ще кілька таких рейдів, аби місто знало причини заторів у центрі в обличчя.