Сходи в'януть, а то і зовсім зникли, а земля навколо поцяткована дірами? Швидше за все, у вас оселилася паля (капустянка, земледуха, рос. - медведка). Ця всеїдна комаха може нанести величезну втрату городнім і квітковим культурам, підгризаючи коріння та молоді пагони рослин.

Капустянка – один з найлютіших ворогів усіх садівників, і ті, хто стикалися з цією напастю, знають, що позбавитися від неї не так-то просто. Капустянка мешкає у верхніх шарах грунту, роблячи в ній ходи, поїдаючи при цьому кореневі системи рослин, перегризає стебла, від чого викликає їх загибель. Крім того, комаха досить швидко розмножується і у великих кількостях, кладка яєць може становити від 100 до 350 штук. Доросла особина може досягати розміру до 7 см. У теплу пору року нори і ходи капустянки знаходяться у поверхні землі, в зиму ж комаха йде на глибину до метра. Велику частину часу капустянка мешкає під землею, однак вона любить погрітися і на поверхні землі, що робить в основному вночі, крім того вона здатна літати на висоті до 1м. Яйця капустянка відкладає в грунт поблизу її поверхні. Комаха ретельно стежить за гніздом, тому якщо Ви знайшли гніздо, то від нього повинен бути хід до її нори.

НАРОДНІ СПОСОБИ

Пастки з води або пива. Якщо Ви хочете використовувати воду, то банку, на 2/3 заповнену водою, врийте в землю біля грядок, в яких поселилися комахи, так щоб верхівка банки була врівень з поверхнею землі. Для більш ефективної лову медведок у воду можна додати пива. Крім того, можна використовувати пляшки для приманки, заливаєте в них пиво, і закопуйте пляшку в землю під кутом 45 °, так щоб горлечко було біля поверхні землі, через пару днів міняйте пастку на нову. Горлечко скляної банки зсередини змазують медом, банку закопують урівень із землею і кладуть зверху дошку, залишаючи невеликий зазор. Комах, що заповзли у неї, періодично знищують.

Висадка розсади з використанням пластикових пляшок зі зрізаним верхом і дном, довжина пляшки повинна бути 10-15 см. Це захистить коріння рослин, пляшка повинна виходити над поверхнею землі на 4-5 см. Однак, пам’ятайте, що відлякування медведок - досить сумнівний спосіб боротьби з нею, адже з Вашого городу вона просто перебереться на найближчий, з якого з легкістю повернеться до Вас потім.

ХІМІКАТИ

Краще користуватися народними засобами для винищення шкідника, так як отрутохімікати може з’їсти не тільки капустянка, але і корисні для Вас птахи і дрібні тварини, в тому числі домашні. Зазвичай інсектициди, що рекомендують для боротьби з палею, належать до 3-го класу небезпеки. Це значить, що вони помірно небезпечні для людини і теплокровних тварин, можуть бути токсичними для риб і бджіл, тому застосовувати їх потрібно строго відповідно до інструкції.

Отруйні приманки зазвичай розкладають у ямки уздовж грядок, в яких мешкає комаха на глибину 3-5 см, відстань між приманками повинно бути 20-30 см, обов’язково присипайте отрутохімікати землею, щоб уберегти від отруєння корисних Вам тварин і птахів.

Крім цього можна використовувати препарати для змочування коренів розсади перед їх посадкою у відкритий грунт.

ЗАХИСНІ ЗАХОДИ

В кінці вересня викопайте на своїй ділянці кілька пасток: ямки глибиною 50-60 см, і заповніть їх гноєм, змішаним з соломою (краще використовувати кінський гній). Капустянки заберуться в пастки для зимівлі. Потім пізньою осінню або при настанні перших холодів, розкопали пастки, розкидайте гній, і знищте присутніх там медведок.Такі пастки можна робити і на початку травня.

Боротьба з розмноженням: перекопування грядок і межей, особливо активно в період з травня по червень. Рихлити землю при цьому треба на глибину як мінімум 15 см. Яйця і личинки в пошкоджених кладках гинуть. Крім цього оглядайте грядки на наявність гнізд, особливо уважно ставтесь до місць, де найбільше пошкоджених рослин, ймовірно саме на цих грядках і оселилися комахи.

ЯКЩО ВИ ЗНАЙШЛИ ГНІЗДО

Капустянка не люблять мильну воду (4 ст. л. прального порошку або 200 г господарського мила на відро води) і розчин гасу (2 ст. л. на відро води). Залийте ходи та знищте шкідників, що виповзли на поверхню.

Знаючи ці кілька методів, як боротися з палею, слід пам'ятати: важливо не тільки знищувати дорослих особин, але і боротися з їх розмноженням. Який би метод боротьби Ви не вибрали, повторюйте його кожні 2-3 тижні. Позбутися від капустянки складно, у деяких на це йде кілька посівних сезонів.