Щоб уникнути опіків, потрібно не просто щодня користуватися сонцезахисними кремами, а й правильно підібраними. Сонцезахисні засоби не лише допомагають уникнути опіків, і виникнення пігментації, але і перешкоджають передчасному старінню шкіри. Але варто передусім вибирати засоби для засмаги з UV-фільтрами.

Які засоби потрібні для безпечної засмаги

1. Сонцезахисний крем для обличчя. Вибирай засіб хорошої косметичної фірми, бажано, куплений в аптеці. На дешеві креми вестися не варто, сонцезахисні фільтри в них лише на етикетці, але не у складі.

2. Крем, лосьйон або емульсія для засмаги. Краще вибирати засіб зі ступенем захисту SPF 40-50, особливо, якщо перебуваєш на сонці з 10:00 до 16:00. За словами експертів, це найгірші години.

3. Олія для засмаги. Відмінний зволожуючий засіб, що допоможе отримати рівномірну засмагу. Олія легко наноситься, рівномірно лягає. Хоча явний недолік - захищає менш надійно, ніж крем або лосьйон для засмаги.

4. Спрей-термозахист для волосся або кондиціонер-олія для волосся. Захисту від ультрафіолету потребує не лише твоє обличчя і тіло, а й волосся. Виходячи на сонце, варто наносить на волосся захисний засіб. Це допоможе врятувати волосся від ламкості, зневоднювання, посічених кінців і тьмяності.

5. Бальзам для губ. Бальзам можна наносити як самостійно, так і як основу під помаду або блиск. Зверніть увагу, освіжати губи бальзамом треба кожні 1-1,5 години, якщо п'єш, їси або перебуваєш у воді - частіше. Стежте за тим, щоб бальзам для губ, як і інші косметичні засоби для безпечної засмаги, не лежав на сонці.

Всі сонцезахисні засоби розрізняються за ступенем захисту шкіри від ультрафіолетових променів спектра А (UVA) і В (UVB). Абревіатура SPF (Sun Protective Factor) позначає сонцезахисний фактор. Зазвичай коефіцієнт ступеня захисту коливається від 2 до 30 SPF. Чим він вищий, тим довше можназасмагати на сонці без шкоди для здоров’я. Якщо помножити коефіцієнт захисту на 15-20 хвилин, ви отримаєте рекомендований час перебування на сонці при використанні даного засобу.

Проте вчені все більше схиляються до висновку, що ні один (навіть самий якісний і дорогий) сонцезахисний крем не може повністю захистити від негативного впливу ультрафіолетових променів. І тим не менш сонцезахисні засоби – креми, лосьйони, спреї і т. д. – варто наносити на шкіру. Головне – правильно вибрати підходящий засіб.

Який купити сонцезахисний крем

Купуючи засіб для засмаги треба враховувати індивідуальні особливості своєї шкіри. Правильно підібраний крем для засмаги дозволить Вам отримати привабливий і рівний загар без почервонінь, пігментації, опіків і облізлою шкіри. Нарешті, існує чотири фототипу шкіри.

Фототип шкіри №1.

Досить світла шкіра, іноді має рожевий колір, часто з веснянками, очі блакитні або зелені, волосся світле або руде. Шкіра цих людей майже не засмагає, а миттєво згоряє. Для такого щоб шкіра не червоніла і не злазила пізніше, потрібно перебувати під сонцем без крему для засмаги не більше 7 хв. Для людей, що відносяться до даного типу, потрібно підбирати крем для засмаги із ступенем захисту — від SPF 30. Інші крему не захищають шкіру від обгорання.

Фототип шкіри №2.

Шкірка світла, іноді з веснянками, очі світло-блакитні, сіруваті, зелені або карі, волосся світле або руде. У таких людей шкіра загоряє, хоча тільки злегка і теж страждає від почервоніння і опіків. Перебувати під сонцем без крему можна лише 15 хвилин. У перші дні сонячних ванн застосовуйте крем для засмаги з обороною SPF20 або SPF30, після — SPF10 або SPF8.

Фототип шкіри №3.

Шкірка світла зі смаглявим відтінком, очі коричневі, волосся каштанове або темно-русяве. Людям цього типу можуть засмагнути до золотистого або шоколадного відтінку шкіри, але шкіра все точно також може отримати легкий опік. Засмагати без крему можливо тільки вранці або після обіду в напрямок півгодини. А для того, щоб придбати більше смаглявий відтінок шкіри не отримавши при цьому опіки, потрібно в перший тиждень відпочинку застосовувати крем з SPF15, а потім — SPF8 або SPF6.

Фототип шкіри №4.

Шкіра смаглява, очі коричневі, волосся будь-якого кольору. Люди цього на подобі загоряють рівно і майже ніколи не обгорають. Хоча все ж рекомендується засмагати без крему не довше 40 хвилин, не боячись отримати опіки. А ще якогось іншого в перший тиждень відпочинку використовувати крем для засмаги з SPF10, а пізніше — SPF6. Але якщо ви вже досить відмінно засмагли, то можна засмагати і без крему для засмаги і наносити його тільки навколо очей, щоб запобігти появі зморшок.

Нанесення крему

Щоб крем від засмаги був максимально корисний, запам’ятайте кілька простих правил щодо його використання. Найпростіше і важливе правило – наносити крем заздалегідь за 20-30 хвилин до виходу на пляж.

Наносити крем краще круговими рухами рівномірним шаром по всьому тілу. Занадто великий шар буде тільки на шкоду. Після трьох-чотирьох купань необхідно нанести крем заново. Навіть якщо він буде водовідштовхувальним, крем все одно зійде після інтенсивного витирання рушником. Рекомендований час для засмаги в ранкові та вечірні години. І не забудьте взяти, з собою на пляж сонцезахисні окуляри для захисту особливо чутливої шкіри в області очей.

Невелика, але важлива деталь при покупці сонцезахисного крему – термін придатності. Перевірте його про всяк випадок. І зверніть увагу на запах, адже відпочинок повинен бути приємним для Вас цілком і повністю.