5 липня 2015 року в комунальному закладі «Культурно-археологічний центр «Пересопниця» Рівненської обласної ради відбудеться ІV фестиваль історичної реконструкції «Русь Пересопницька» за участю 6 клубів з Києва, Білої Церкви, Білгород-Дністровського. У програмі фестивалю заплановано відтворення історичних подій, які відбувалися у літописній Пересопниці 1150 року.

Загалом четверта за ліком «Русь Пересопницька», за словами директора культурно-археологічного центру «Пересопниця» Миколи Федоришина, традиційно стане не тільки гарним видовищем для глядачів, але й прокладе духовний місток до минулих віків, коли наші славні предки мужньо боронили рідну землю. Зокрема, розповість про історичну подію, коли князі з'їхалися навесні 1150 року до Пересопниці й тут уклали мир. На Княжому форумі були присутні майже всі тодішні князі Північної та Південної Русі, між якими на деякий час були забуті ворожість і ненависть. Таким чином Пересопниця стала столичним містом князівства і бачила майже всіх тодішніх руських князів. Отже, 5 липня туристи зможуть стати свідками заключення миру, династичного поділу земель, церемонії клятви – цілування хреста.

Програма фестивалю:

9.00 – урочисте відкриття фестивалю. Збір учасників біля археологічного музею

9.20 – похід на княжий дитинець до фортечної стіни. Археологічний музей (адмін. корпус) – музей історичної реконструкції «Фортечна стіна ХІІ ст.»

9.30 – конкурс історичних костюмів Музей історичної реконструкції «Фортечна стіна ХІІ ст.».

10.00 – лицарські поєдинки, турніри. Музей історичної реконструкції «Фортечна стіна ХІІ ст.»

11.00 – початок роботи майстер-класів з гончарства, ковальства, історичні експерименти із колоття дошок та виготовлення різних речей з них, торгівля ювелірнами виробами – копіями археологічних знахідок часів Русі. Навколо музею-скансена «Двір ХІ-ХІІ ст.», гончарня

12.00 – Лекція «Одяг та взуття русів у Х-ХІІІ ст.» Конференц-зал

14.00 – похід на посад Пастівник (монастирище) до музею історичної реконструкції «Двір ХІІ-ХІІІ ст.» Дитинець – окольний город – посад Пастівник

14.30 – Штурм заборол, бій на містку, штурм укріпленого частоколом дворища, польові битви. Музей-скансен «Двір ХІ-ХІІ ст.»

15.00- «ВЄСНЄ ПРИСПЄВША МИР СОТВОРИША…». Княжий Форум 1150 року у Пересопнці. Заключення миру, династичний поділ земель, церемонія клятви – цілування хреста.

Музей-скансен «Двір ХІ-ХІІ ст.»

16.00 – церемонія урочистого закриття фестивалю.

Археологічний музей (адмін. корпус).

Вперше у літописних списках Пересопниця згадується 1149 року. Причому як одне з важливих міст Київської Русі. У ХІІ-ХІІІ століттях тут правили князі з роду Рюриковичів. У місті відбувалося чимало важливих подій державної ваги.

Про це повідомили у прес-службі Рівне нської обласної ради