Мрія будь-якого садівника - отримати хороший урожай, але для цього необхідно докласти максимум зусиль. Своєчасний полив, відповідна температура, сезонна підгодівля - це тільки мінімально необхідний перелік того, що потрібно робити для вирощування огірків і томатів, але що робити в ситуаціях, коли всі перераховані вище вимоги витримані, але овочі все одно починають хворіти?



pic

Антракноз

Найбільш схильні до цього захворювання огірки, які вирощуються в теплиці. Це грибкова хвороба, яку можна розпізнати за такими симптомами: на листках і стеблах захворювання проявляється у вигляді округлих жовтуватих плям. Часто вони розташовуються по краю листової пластинки. При сильному розвитку плями можуть зливатися. Іноді тканина в місцях захворювання розривається і на листках утворюються щілиноподібні отвори. Для лікування використовують суспензію хлорокис міді, бордоскую суміш і сірчані препарати.



pic

Борошниста роса

Борошниста роса на огірках отримала свою назву через зовнішні прояви цієї хвороби, справа в тому, що характерною її рисою є поява білого нальоту на верхній стороні листя у вигляді маленьких цяток, які досить швидко збільшуються в розмірі. Як тільки ви помітили такі плями - слід негайно вжити заходів: обприскати рослину сумішшю крейди і колоїдної сірки. Борошниста роса - проблема, яка зустрічається не тільки в огірків, але й на томатах. Зовнішні її прояви дуже схожі, на листках томатів з'являються білі розводи. Для профілактики з другої половини літа потрібно знизити дози азотних добрив, а під час спалаху активності борошнистої роси (як правило, кінець червня - початок липня) рослини краще підгодовувати фосфорно-калійними добривами.

Кореневі гнилі

Цей «недуг» у рослини помітити відразу досить складно, він вражає нижні листки і нижню частину стебла огірків, які стають бурими і в'януть. Причиною хвороби може стати полив огірків холодною водою. Для профілактики кожні два тижні поливайте огірки розчином «Превікура» - засіб, який легко знайти в магазинах для садівників.



pic

Оливкова плямистість

Оливкова плямистість на огірках з'являється на плодах, листках і стеблах у вигляді зеленувато-бурих плям. Через певний час ці плями темніють і збільшуються в розмірах. Для профілактики дуже важливо провітрювати теплицю. При появі хвороби обробіть рослину фундазолом або 1% бордоською сумішшю.



pic

Фітофтороз

Фітофтороз вражає рослину цілком - стебла, листя, плоди. Розпізнати його нескладно, спочатку плоди чорніють, а протягом кількох днів - розм'якшуються і згнивають. Особливо схильні до хвороби ті томати, які вирощують на відкритому грунті, а не в теплиці. Справа в тому, що на грядці складаються оптимальні умови для зараження - це і різкі перепади температури, і холодна роса вранці в холодний період. Якщо томати заражені, то найкраще на цьому місці не висаджувати новий урожай ще, як мінімум, 2 роки, а всі заражені кущі зрізати і спалити.



pic

Сіра і біла вершинна гниль

Ще одне поширене захворювання томатів - вершинна гниль, воно характеризується появою вдавлених точок на зелених плодах томатів, іноді ця гниль ще дає додатковий різкий гнилий запах. Причин для появи гнилі може бути дві: нестача вологи або надмірний вміст азоту в ґрунті. Уражені плоди потрібно збирати і спалювати, а для профілактичних цілей всі незаражені плоди слід обприскати розчином кальцієвої селітри. Для того, щоб не допустити появу вершинної гнилизни на ваших томатах, слід регулярно поливати помідори, провітрювати теплицю, якщо вони висаджені не в грунт, і бути особливо акуратними з азотними добривами.



pic

Септоріоз

Дану хвороба легко розпізнати завдяки ураженим ділянкам на листках і стеблах. Як правило, у випадку зараження на рослинах з'являються світлі плями з темним обідком. Особливо складно впоратися з хворобою в сильну спеку, так як висока температура разом з підвищеною вологістю дозволяють хворобі поширитися в максимально швидкі терміни. Якщо трапилося так, що ви знайшли ознаки септоріозу на томатах, то найкраще для лікування допоможе обприскування хлорокисом міді з додаванням мильного розчину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як позбутися мурах у городі?

Як боротися з попелицею у саду?