Вчора 229 народних депутатів прийняли спірний закон «Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті».

Цього закону валютні позичальники добивалися вже близько року. Коли долар почав рости, ті, хто брав кредити на бізнес, авто чи квартири кілька років тому, коли долар був трохи більше 5 гривень, не змогли повертати борг за курсом по 20-30 гривень.

Кредитний майдан раз у раз проводив акції протесту, вимагаючи, щоб їхній борг не просто реструктуризували у гривню (це зробили ще минулого року), а щоб змусили банки переукласти договори, щоб залишок кредитів позичальники сплатили за курсом долара, який був на момент оформлення кредиту.

Валютні позичальники стверджували, що не можуть гасити борг за нинішнім курсом, і додавали, що уся відповідальність впаде не на вкладників, а банків. Мовляв, позичальники вже давно виплатити тіло кредиту, залишилися лише відсотки, тож банки теоретично нічого не втрачають — лише зароблять менше.

Втім, у багатьох інший погляд. Мовляв, мільйонні суми боргу валютних позичальників ляжуть на плечі вкладників банків та похитнуть банківську систему України. Прийнятий закон, щоб він вступив у силу, ще має підписати президент Петро Порошенко.

Додамо, що за закон про реструктуризацію валютних кредитів з рівненських нардепів не проголосували лише Сергій Євтушок, якого не було у залі, та Олександр Дехтярчук.

Джерело: Рівне вечірнє