«Бачу! Можу! Допоможу!» - з таким гаслом незрячі велосипедисти завітали у Рівне. Вони поділилися враженнями про свою подорож, яка триває уже 4 дні, а також розповіли, що їх чекає у наступні 4 тижні Веломарафону.

Благодійний Веломарафон триватиме аж до 5 серпня, а розпочався він 4 липня у Львові. Саме там учасники проекту хочуть обладнати першу в Україні Сенсотеку – простір для дозвілля та неформальної інклюзивної освіти зрячих та незрячих людей будь-якого віку. Для того, аби втілити свою ідею, їм потрібно 30 тисяч доларів.

«Я з дитинства люблю кататися на велосипеді, тому я й погодилася на крутити педалі у Веломарафоні, - розповідає Світлана, учасниця Веломарафону. – Друга причина, чому я вирішила це зробити, - я люблю подорожувати. Оскільки наш маршрут є туристичним, то я можу відвідати багато цікавих місць. Також я вже пробувала займатися дайвінгом, а також пригала з парашутом».

Маршрут Благодійного Веломарафону пролягає територією Західної і Центральної України, протяжність маршруту – понад 2000 км, а це – 10 областей. Учасниками пробігу є незрячі з різних міст України – зі Львова, Одеси, Харкова, Рівного. Рухаються вони на подвійних велосипедах – тандемах.

«За спортивну частину велопробігу я зовсім не переживаю, незрячі не здають позицій, - розповідає Марта Дропа, яка займається розробкою маршруту та підбором спорядження. – Бувало таке, що зрячі кажуть, що вже не можуть, а незрячі все одно хочуть ще і готові крутити педалі далі».

Ідея проведення Благодійного Веломарафону виникла у Миколи Пеха, президента неурядової громадської організації «Інститут Українських Студій», ще у 2011 році. Ініціативу підтримали, і робота над нею почалась. Проте за 2 тижні до затвердження проекту Микола Пех помер, тому цей велопробіг присвятили йому.



pic

pic