Ідея встановити такий монумент виникла у травні. Та вже сьогодні членам родин загиблих ((http://www.rivne1.tv/news/50454)(презентували ескізи майбутнього знаку)). Їх розробили рівненські художники та скульптори. Як митці побачили пам'ять про рівненських героїв та чи сприйняли їх творчість найрідніші загиблих - далі у сюжеті.

Одинадцять рівненських скульпторів та художників розробили проекти пам'ятника героям Небесної сотні та полеглим в АТО українським воїнам. Їх представили на розсуд, напевне, найвибагливіших суддів - рідних загиблих. Ідеї різні, як і самі митці. Петро Подолець пропонує свою - чотриметрового сталевого ангела з щитом у руках.

Скульптор Михайло Фарина пропонує встановити над кожною могилою Героїв пам'ятники-щити з гербом Рівне нщини. Наче свідчення того, що вони стояли справжніми щитами на захисті країни. Продовженням теми має стати і його варіант пам'ятника.

Кераміст Віра Чернієнко у своїх роботах пропонує відмовитися від помпезності.

Мама загиблого в АТО Ігоря Волошина пані Наталія найбільше уподобала роботу Володимира Шолудька. Каже, вона найкраще поєднала у собі спільну скорботу рідних усіх загиблих і на майдані і на Сході.

Де саме буде встановлений монумент - теж питання відкрите. Якщо митці пропонують обрати більш тихе місце, то рідні загиблих наполягають - пам'ятник має стояти у центрі.

Усі ескізи пам'ятників з коментарями авторів обіцяють розмістити на міських інтернет сайтах та у соцмережах, аби до 1 серпня свою думку могли висловити і рівняни. Остаточне рішення прийматимуть фахівці спільно з родинами загиблих героїв.