Кожен з нас хоч раз у житті бачив цю рослину або, як мінімум, увечері відчував його неповторний аромат. У матіоли є кілька імен і всі вони пов'язані із зовнішнім виглядом квітки або його ароматом.

Tак, одна з назв «левкой» в перекладі з грецького означає білий (дрібні ворсинки на листочках створюють враження, що стебло світле), а друге ім'я - «нічна фіалка» - з'явилося завдяки особливості квітки цвісти і пахнути у вечірній час.

Відповідне місце для посадки

Матіола надає перевагу сонячним ділянкам саду або злегка притіненим, в тіні квітка теж може рости, але цвісти певно там не буде. Рід Матіола (Matthiola) нараховує більше 20 видів однолітніх і багаторічних трав'янистих рослин, одні не досягають і 20 сантиметрів у висоту, а інші можуть бути вище 60-70 сантиметрів, тому при виборі відповідного місця слід враховувати габарити квітки і виділяти йому достатню кількість місця. Постарайтеся вибирати місце для посадки на височині, оскільки ця рослина зовсім не переносить застою води, а навесні в період танення снігу в низинах вода може стояти більше місяця.

Оптимальний полив

Для матіоли однаково небажані й нестача вологи, і її надлишок, тому вкрай важливо стежити за рівнем вологи в грунті. Поливати левкой бажано в два підходи: перший - розмочити грунт, а другий забезпечити корінь достатньою кількістю води. Якщо літо видалося дощове, то заливати рослину не потрібно, а от в посуху поливати матіолу потрібно через день. Для поливу краще всього підійде тепла відстояна вода. Не варто використовувати для поливу холодну воду, вона часто стає причиною виникнення різних хвороб, яким і так рослина сильно піддається.

pic

Підживлення

Підгодовувати матіолу слід два рази на місяць, для цих цілей краще всього використовувати комплексні мінеральні добрива для квітучих рослин в саду. Після добрива рослину бажано рясно полити, а для того, щоб зверху на грунті не утворилася кірка, бажано прополоти землю біля рослини. Ні в якому разі не можна використовувати для добрива свіжий гній, після нього квітка загине. Левкой відноситься до тих садових рослин, які не дуже люблять органічні добрива, а особливо свіжі.

Пересадка

Пересаджувати матіолу потрібно вкрай акуратно, чим менше будуть пошкоджені корінці під час цієї процедури, тим більша ймовірність того, що квітка приживеться на новому місці. Тому найкраще виконувати перевалку разом з грудкою землі, всередині якої надійно захований корінь. Також ця порада підходить тим, хто бажає виростити матіолу з розсади, екіпіровку краще робити в торф'яні стаканчики, тоді посадку у відкритий грунт можна виконувати прямо в ємності.



pic

Розмноження 

Матіолу розмножують насінням, одні роблять це в середині березня в кімнатних умовах, на розсаду, а інші садівники сіють насіння у відкритий грунт в середині травня. І один спосіб, і другий досить популярні і часто використовувані, а оскільки матіола може цвісти близько 20-30 днів, то багато сіють нове насіння кожні 3-4 тижні і насолоджуються квітами все літо.