Кожну рослину, яка живе в квартирі, потрібно, перш за все, навчитися відчувати. Розповімо про те, як слід піклуватися і доглядати за своїм квітучим, кімнатним улюбленцем – Орхідеєю Фаленопсис (Phalaenopsis – в перекладі з грецького «подібний метелику»).

Догляд за орхідеями в домашніх умовах

Догляд за нею не так вже й складний. Орхідея Фаленопсис добре себе почуває в прозорому пластиковому горщику з деревиною в якості грунту. Якщо деревина з часу висадки руйнується, перетворюється на потерть, то рослина взяла з неї все, що можна було взяти і вимагає оновлення грунту.

Збільшувати розміри пластикового горщика потрібно в міру збільшення розмірів самої квітки. Зазвичай пересаджувати слід кожні два-три роки, щоб дати їй зростання і оновлення грунту.

Поливати бажано кип’яченою водою кімнатної температури по одному разу в 2 тижні зверху по периметру ємності деревини, але не самої рослини.

Фаленопсис вимагає постійного підтримання високої вологості повітря усіма можливими способами. Обприскування листя і повітря навколо орхідеї потрібно проводити в режимі самого дрібного розприскування, щоб вода виходила у вигляді “туману” і потрапляла на листя у вигляді “водяного пилу”, а не крапель, які, стікаючи, можуть потрапити в серцевину листя, що призведе до гниття. При обприскуванні вода не повинна потрапляти на квіти.

Щоб уникнути переливу рослини, потрібно спостерігати за горщиком. Якщо на його внутрішній стороні утворився конденсат – значить, в поливі немає необхідності. Якщо горщик сухий і добре проглядається деревина – квітка вимагає поливу.

Орхідея не любить прямих променів сонця, хоча саме світло – найголовніша умова для її утримання. Світло визначає, коли і скільки потрібно вологи ввібрати корінням квітки, в якій кількості і куди її відправити, як розподілити речовини в тканинах, тобто, в якому місці утворювати нові клітини. Попадання сонячних променів дає жовтизну листочкам, але вони завжди повинні залишатися яскраво-зеленого кольору, так як у здорової орхідеї листя завжди зелені і щільні. Ну а якщо листочки зморщилися – значить, не вистачає вологи.

Крім листя у орхідеї є один або два ствола (вони можуть досягати під час цвітіння до одного метра). На цих стволах утворюються довгі квітконоси з величезною кількістю красивих квіток. З дванадцяти місяців в році сім-вісім – орхідея повинна знаходитися в цвітінні. На заміну квітучим квіткам приходить наступне цвітіння, яке до цього буде знаходитися в бутонах. Квіти, які вже відцвіли, мають в’янучий вигляд – при наступному красивому цвітінні вони засихають і опадають самі. Ні в якому разі не можна замому обривати обсохлі листки!!! Всього у орхідеї викид від 10 до 20 кольорів. На зміну цим приходять наступні.

У орхідеї є коріння, яке знаходяться в грунті (в деревині), і коріння, які розташовуються над грунтом – повітряні. Вони служать своєрідною поверхнею, що поглинає необхідну кількість поживних речовин. Орхідея – це незвичайне, красиве, квітуче диво природи. Доглядай за нею, і вона неодмінно принесе радість, а в душі назавжди поселить ніжність